Nem kell félni a klimaxtól

Szerző: Szimpatika
Sok negyvenes éveiben járó nő szorongással gondol a klimaxra. Pedig ha ismernék a változókor jellemző tüneteit, és tudnák, hogyan előzhetik meg ezeket, rájönnének, hogy a félelem alaptalan.

A menopauza, vagyis a változókor nemcsak a havivérzés, hanem a termékeny ciklus teljes megszűnését jelenti. A folyamat általában a negyvenes évek közepe táján kezdődik és az ötvenes évek végéig tart. A változókor időszakát három egymástól jól elkülönülő szakaszra lehet osztani, amelyek eltérő tünetekkel járnak.

 

Premenopauza: 40–45 éves korban kezdődik. A rendszeres menstruációs ciklus kiszámíthatatlanná, változékonnyá válik. Csökken a fizikai és szellemi teljesítőképesség, gyengül az immunrendszer, gyakran vashiány alakul ki.

Amit tehetsz: Ellenőrizd rendszeresen a vérképedet, egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy hozzájuss a megfelelő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Ha úgy érzed, ez nem elég, szedj természetes multivitamin-készítményeket.

 

Perimenopauza: Az utolsó havivérzést megelőző, és az utána következő időszak. Ebben a szakaszban jelenik meg a legtöbb kellemetlen testi tünet, például hőhullámok, éjszakai izzadás, vagy erős szívdobogás formájában. Mindez a minimális progeszterontermelésnek és az egyre csökkenő ösztrogénszintnek tulajdonítható. Utóbbi miatt további káros folyamatok indulhatnak be, például csontritkulás, érelmeszesedés.

Amit tehetsz: Ha a hormonszintcsökkenés okozta tünetek nagyon erősek, a nőgyógyász felírhat hormonkészítményt. Menj el csontsűrűségmérésre, és fogyassz sok kalciumot tartalmazó tejterméket. Igyekezz rendszeresen mozogni, hogy megőrizd csontjaid egészségét.

 

Posztmenopauza: Az utolsó vérzés után 3–4 évvel következik be. Ekkor a petefészkek már egyáltalán nem termelnek sem ösztrogént, sem progeszteront. Ez fokozza az érbetegségek, a csontritkulás és a késői cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Amit tehetsz: A korábbinál is jobban figyelj oda az egészséges táplálkozásra. Méresd meg a koleszterinszintedet, és vegyél részt rendszeresen orvosi ellenőrzésen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!