Egyre nagyobb gond a vérbaj

Szerző: Szimpatika
Egyre több amerikai csecsemő jön világra szifilisszel fertőzötten, a legtöbb esetben kábítószerhasználók, illetve prostituáltak gyermekei érintettek. Egy időben úgy tűnt, hogy az orvostudomány végleg legyőzte a szifiliszt, úÚjabban azonban antibiotikum-rezisztens törzsek alakultak ki.

Az amerikai járványügyi hivatal jelentésében a veleszületett szifiliszes esetek előfordulásának változásait követte, amely olyan betegség, amit az orvosnak jelentenie kell, így minden eset ismerhető az országban. Az adatok elkeserítő képet mutattak, a szifiliszes fertőzés gyakorisága 1 éves kor alattiaknál 23%-kal növekedett, de a számok a nők esetében még drámaibban alakultak: a fertőzés gyakorisága a nők között 38%-kal emelkedett. A jelek szerint ez az emelkedés elsősorban az Egyesült Államok déli államaira jellemző, és különösen a prostitúciót űzők, illetve kábítószerrel élők körében.

A szifilisz  komoly járványügyi feladatot jelent  világszerte, részben azért, mert védőoltás még ma sincs kidolgozva  ellene. A szifiliszt egy baktérium, a Treponema pallidum (vagy más néven Spirochaeta pallida) okozza. Az első tünetek a fertőzést követően, azaz a fertőzött egyénnel történt szexuális kapcsolat után 2-3héttel jelentkeznek. A nemi szervekben kemény, lencsényi, halványpiros beszűrődés keletkezik, amely később kifekélyesedik a felülfertőződések során. Ez a kemény, piros beszűrődés elsősorban a külső nemi szervek területén jelentkezik, de nem ritkán a szájon, az ajkakon észleljük az első elváltozást, s leírtak tüneteket a nyelven, a mellbimbókon és az ujjakon, sőt a végbélnyílás környékén is. Az első tüneteket hamarosan követi a környéki nyirokcsomók duzzanata, amelyre jellemző, hogy nem fájdalmasak. Ezek után, mialatt a fertőzés természetesen tovább terjed, megjelennek az egész testre kiterjedő kiütések. Ezek rózsaszínűek, a bőrből kiemelkedők és a bőr szintjében maradóak lehetnek. Megtalálhatók a nyálkahártyákon és a hajas fejbőrön is. Kezeletlen esetben ezek göbökké válhatnak, sőt kifekélyesedhetnek. A vérbaj az egész szervezetet megbetegítő kór. A helytelenül, vagy nem kezelt esetekben régebben gyakoriak voltak a súlyos idegrendszeri szövődmények.

Sokan úgy tudják, hogy ma már nem kell a megelőzés, nem kell a védekezés, elég egy-két injekció vagy tabletta. Hibás nézet, a vérbaj ugyanis óriási változáson ment át az elmúlt évtizedekben. Egyre több az antibiotikum-rezisztens törzs.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!