A kosz dícsérete

2011. 11. 25.
Szerző: Szimpatika
A túlzott higiénia káros? Egyes kutatók szerint a csíramentes környezetben az immunrendszer nem tud kellően megedződni. Azok a gyerekek, akik steril környezetben nőnek fel, hamarabb lesznek betegek, és nagyobb az esélyük az allergiára is.

Tökéletes tisztaság a lakásban. Sehol egy porszem, vagy kenyérmorzsa. Ha nincs kosz, a baktériumoknak sincs semmi esélyük. Sokan úgy gondoljuk, csak akkor élhetünk nyugodtan, egészségesen, ha teljesen tiszta a lakás. Egyes kutatók azonban cáfolják ezt: állításuk szerint, a túlzott higiénia káros. Aki eltúlozza a tisztaságot, elveszíti a természetes kapcsolatot a környezeti csírákkal, ezzel felborítja az egyensúlyt, és könnyebben megbetegszik.

Ez főként a kicsi gyermekekre vonatkozik, hiszen az immunrendszerük ebben az időben fejlődik ki, erősödik meg. Ha soha nem találkoznak vírusokkal, baktériumokkal, nem tudnak védekezni ellene. Ha az immunrendszer egyáltalán nincs igénybe véve, nem tudja megtanulni, hogyan kell antitesteket képezni. Ezek nélkül pedig nem tudja legyőzni a fertőzéseket. Minden betegség, amin a gyerek kiskorában keresztülmegy erősíti az immunrendszerét. Azok a gyerekek, akik steril környezetben nőnek fel, soha nem láttak piszkot közelről, folyamatosan antibakteriális tisztítókkal mosdatták őket, az óvódában, iskolában, valószínűleg minden betegséget elkapnak majd. Az immunsejtek, a soha nem "látott"  baktériumokra, túl hevesen fognak reagálni, így a gyógyulás is hosszabb ideig fog tartani, mint társaiknak.

Tanács a szülőknek: engedjék, hadd játsszanak a kicsik a homokban. Nyugodtan csúszhatnak, mászhatnak a talajon vagy szőnyegen, nem lesz semmi bajuk. Nem kell mindjárt pánikba esni, ha a gyerek a szájába veszi koszos kezét, vagy a homokozóban megkóstolja a homokot. Arra azonban vigyázzunk, hogy a macska, kutya ne menjen a homokba. Az állati ürülék, szőr ugyanis veszélyes.

Ha az immunrendszer nem tud folyamatosan erősödni, a szervezet ellenálló képessége sem tud fejlődni. Következmény: megnő a hajlam az allergiára. Annak ellenére, hogy a kis szurtosok, egészségesebbek, nem szabad elfeledkeznünk az általános higiéniáról.

Mi történik, ha túlzásba visszük a takarítást?

- Sok termék antibakteriális hatást ígér, a valóságban azonban gyakran gyenge a koncentrációjuk. Ezért nem tudja megölni a csírákat, sokkal inkább megedzi azokat. Így ezek az antibiotikummal szemben is rezisztenssé válhatnak. A legrosszabb esetben a gyerek teljesen védtelenné válhat a fertőzésekkel szemben.

- A boltban kapható fertőtlenítőszerek általában csak az ártalmatlan, hasznos csírákat ölik meg, amelyek tényleg károsak lehetnek, azok ellenállnak neki. És ha nincs jó baktérium, a rossz, baktériumok könnyebben tudnak szaporodni, és erőteljesebbek lesznek. Az immunrendszernek ekkor már komoly ellenfelekkel kell szembenéznie. Ilyenkor fordul elő, hogy nem tudja legyőzni őket, és megbetegszünk.

A fertőtlenítőszerek általában nemcsak az egészségre ártalmasak, de a környezetet is károsítják.

A takarításhoz használjunk inkább:

-A padlóra, csempére általános tisztítószert, vagy kenőszappant (kivétel ha linóleum vagy parketta).

-A vízkő ellen ideális a citromsav vagy az ecet (WC, csempe, csaptelep, kávéfőző).

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!