Van-e élet az élet után?

2011. 11. 23.
|
Az ember az egyetlen olyan élőlény a földön, aki tudja, hogy meg fog halni. És mégis nevet. November  van.  Beszélnünk kell hát a halálról. Akkor is, ha misztikus, távoli, felfoghatatlan és félelmetes.

Minden évben újra és újra feltámadó vitánk párommal és családom más tagjaival, hogy november másodikán kell-e, vagy sem kimenni a temetőbe.

Én nem megyek ki.

Nem akkor.

Halottaimat magánügyemnek tekintem. Hétköznapjaim részesei ők. Benne vannak minden mozdulatomban, békémben, haragomban, fiam mosolyában. Anyám hangját hallom, amikor unokámhoz szólok, apám lelkiismeretessége ébreszt hajnalban, ha valamely munkámmal elmaradtam. Nem temetőbe járás kérdése ez.

Természetesen tiszteletben tartom mások hitét. Azokét, akik úgy gondolják, hogy az ünnepre azért van szükség, mert a kisebb bűnökért a lélek a purgatóriumban bűnhődik, és üdvözülését meggyorsíthatja, ha az élők könyörögnek érte. Kicsit még irigylem is őket, hiszen tehettek valamit halottaikért. Magukért tehát.

 

De ne beszéljünk többet a temetőről!

Beszéljünk inkább az élőkről. Az élők halálhoz való viszonyáról. Mert fontos. Az élet nagy kérdései közül az egyik legfontosabb. Nem véletlen, hogy minden vallás és minden filozófia alaptézisei között rögzíti a halálhoz való viszonyát. A halál ugyanis lelkileg feldolgozhatatlan, ezért mióta csak ember él a földön, az elmúlástól való rettegését vallások, mítoszok, különféle filozófiák segítségével igyekszik megszelídíteni. Az öt világvallás mindegyike megpróbálja felfoghatóvá tenni a felfoghatatlant. Minden vallás beszél a túlvilágról. A kereszténység és az iszlám az isteni jutalmazás és büntetés helyének tekinti. A brahmanizmus szerint a halál után egy szenvedéssel teli periódus következik, a „káma loka”. A tibeti buddhizmus a két élet közötti időszakot „bar do”-nak, köztes létnek nevezi. Erről szól a híres Tibeti Halottaskönyv, mely – sok ezer évvel ezelőtt született sorai tanúsága alapján – mintha a manapság tudományosan vizsgált halálközeli élmények leírása volna. A könyv szerint az ember a két születés közti létben előző életének gonosz gondolataiból, érzéseiből, cselekedeteiből keletkező „karmikus viharokban” ázik. Ezek elől menekülve születik újra. Igaz vagy sem, nem tudhatjuk. Annyi biztos, könnyebb elfogadni a különböző vallások nyújtotta menekülési útvonalat, a túlvilágot, a reinkarnációt, mint azt, hogy a világból halálunkkal eltűnünk örökre.

 

Ezért nehezebb a materialisták élete. A materialistáké, akikről azt szokták mondani, hogy hitetlenek. Pedig hívők ők is. Éppen csak abban hisznek, hogy egyszer születünk meg erre a földre. És nincs tovább… Egy materialista ember számára az élet egyszeri, ismételhetetlen és következmények nélküli. A halál pedig elfogadhatatlan és félelmetes. Egy materialista ember azt gondolja, hogy az életben elkövetett bűnökért csak az e világi igazságszolgáltatás előtt kell felelni. Így az élet igazságtalanságai nehezebben elfogadhatóak, mivel a disznóságok megúszhatók.

A felsőbb hatalom létezésében hívő emberek erkölcsisége más. Törvényszerűséget éreznek a körforgásban, aminek része a halál is. Lehet, hogy igazuk van. Hiszen minden körülöttünk zajló dolog, a négy évszak, az öröklődés ténye, a korszakok ismétlődő váltakozása azt bizonyítják, hogy nem egyetlen életet kaptunk csupán. Persze mindez a hit világába tartozik. Azt hiszem, hogy így van, vagy azt hiszem, hogy nincs így. Bizonyítani nehéz. Bár sokan megpróbálják.

 

A lélekvándorlás, a túlvilág, a felsőbb hatalom létezését próbálják bizonyítani a halálközeli élmények kutatói is. Szerintük a klinikai halál állapotából visszatért emberek többsége korától, vallásától, neveltetésétől függetlenül nagyon hasonló élményekről, észlelésekről számol be. Klinikai halálnak nevezzük azt az állapotot, amikor a szívműködés és a keringés leáll, ezáltal az életfontosságú szervek vérellátása megszűnik. Az állapotot átlagosan 4-5 percig visszafordítható, tehát a beteg újraéleszthető. Raymond Moody, amerikai kutató orvos Élet az élet után című könyvében összegyűjtötte a klinikai halálból visszatért emberek beszámolóit. A könyv megjelenése után egyre többen kezdtek el foglakozni azzal, hogy a halálközeli élménybeszámolók mennyire hasonlítanak egymásra. Állítólag a mélyen vallásos keresztények, muzulmánok, zsidók, buddhisták és a meggyőződéses ateisták is szinte ugyanazt a képsort látják. Moody második könyvében, amely A fényen túl címmel jelent meg, azt állítja, hogy az Egyesült Államokban nyolcmillió felnőtt ember tapasztalt meg hasonlót. Az odaát járt emberek – mondja Moody –, miközben lepergett előttük életük filmje, átélték mindazt, amit másoknak okoztak. Ha bántottak valakit, érezték annak szomorúságát, ha segítettek valakin, érezték ennek örömét. Eggyé váltak vele. Ezért a klinikai halálból visszatérők az igazi, mély élmény hatására szinte kivétel nélkül azt állítják, hogy az életben a legfontosabb dolog a szeretet. Azt állítják, hogy mindenki valamilyen feladattal születik erre a földre, és addig nem lel nyugalmat, míg ezt a karmikus feladatát meg nem találja. A visszatérők szinte kivétel nélkül azt mondják, hogy már nem félnek a haláltól, legfeljebb az oda vezető úttól, mert megtapasztalták, hogy odaát lenni jó.

Ha ez így igaz, vagyis igaz, hogy a hívő ember nem fél a haláltól, akkor a legfontosabb ajándékot kapta a sorstól, a halálfélelem nélküli életet.

November eleje van. Beszélnünk kellett a halálról.

Ennyi azonban elég is.

Popper Péter egy vele készített interjúmban ezt mondta: „Azt gondolom, hogy mi, emberek, a születés és halál közötti időt kaptuk. Ami ezen kívül van, nem a mi kompetenciánk. Semmiféle módon, se meditációval, se reinkarnációs hipnózissal, se más ezoterikus módszerrel nem kell bekukucskálni a nemlét szféraiba. Nem kell olyan jól értesültnek lenni a túlvilág dolgaiban.”

Fogadjuk meg a tanácsát. Én megfogadom.

Januári akció

Centrum® My Immunity gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 580 Ft

184,3 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 550 Ft

51,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 990 Ft

19,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 740 Ft

8,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Otrivin RAPID MENTOL 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott spray

30 ml

1 680 Ft

56 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 380 Ft

39,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

100 db

1 990 Ft

19,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

10×3 adag

6 180 Ft

206 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® Long 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 100 Ft

210 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 665 Ft

8,3 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® Honey and Lemon szopogató tabletta

24 db

1 720 Ft

71,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

2 030 Ft

101,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 280 Ft

45,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex® Junior por belsőleges oldathoz

10 db

1 880 Ft

188 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el