Kinőttük a Földet, valamit tenni kéne!

Szerző: Szimpatika
Mindössze 12 évvel az után, hogy 1999-ben megérkezett bolygónk hatmilliárdodik szülötte, az emberiség a hétmilliárdodik földlakót ünnepelte. A világ népessége továbbra is gyorsan nő, évente körülbelül 75 millióval többen születnek, mint ahányan meghalnak. A hétmilliárdos népesség viszont jelentős következményekkel jár.

A népességnövekedés súlyos terheket ró a már amúgy is környezeti katasztrófával küzdő bolygóra. Egyre bonyolultabb élelmiszerrel, fedéllel és energiával ellátni a hétmilliárd embert. A világ mezőgazdasági rendszerei amúgy is veszélyesen túlterheltek. Az esőerdőket kiirtják az új termőföldek kialakítása kedvéért, az öntözéshez használt talajvíz kimerülőben van, a mezőgazdasági termelésből származó üvegház-gázok jelentősen hozzájárulnak a globális éghajlatváltozáshoz, a növényvédőszerek mérgezik a vizeket, és számtalan faj került veszélybe élőhelyük elfoglalása vagy elpusztítása következtében.

A gazdasági problémák hasonlóan súlyosak. A népességnövekedés a világ legszegényebb országaiban a leggyorsabb, éppen ott, ahol az ökológiai helyzet a legtörékenyebb. A szegény társadalmakban többnyire magas a gyermekkori halandóság aránya, a lányok fiatalon férjhez mennek, a születésszabályozási módszerek pedig nem elérhetőek vagy megfizethetetlenek. A szegény családokba születő hat-nyolc gyermek nagy része élethosszig tartó nyomorra van ítélve. Ezekben az országokban a kormány képtelen lépést tartani a szükségletekkel, nem tud elegendő iskolát, kórházat és infrastruktúrát fenntartani.
A hétmilliárdodik ember születése tehát súlyos aggályokat vet fel. Hogyan lehet fenntartani a fejlődést egy ennyire túlzsúfolt bolygón?

Először is a mezőgazdaság, az energetika, az ipar, a közlekedés és az építőipar technikáinak gyökeres megváltoztatására lenne szükség, hogy a lehető legkisebb terhet rójuk a környezetünkre. A második kulcsfontosságú tényező a fenntartható fejlődés biztosításához a világ népességének stabilizálása. Ez a gazdagabb és a közepes jövedelmű országokban már zajlik, itt a családok többsége egy vagy két gyermeket vállal. A szegényebb országokban pedig azáltal lehet önkéntes módon korlátozni a termékenységet, hogy a lányokat hosszabb ideig az iskolapadban tartanák, biztosítanák a gyermekek túlélését, és elérhetővé tennék az egész népességnek a modern családtervezés módszereit és a fogamzásgátlást.

Thomas Robert Malthus brit gondolkodó már két évszázaddal ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy a népesség túlzott növekedése korlátozhatja a gazdaság fejlődését. Ez a veszély még ma is leselkedik ránk, de ez inkább figyelmeztetés, mintsem elkerülhetetlen kimenetel.

 

forrás: medipress.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!