Drága patikaszerek helyett gyógyszertári szódabikarbónát

Szerző: Szimpatika
Mostanában valahogy elfeledtük. Pedig egy nem is oly régi korban, mondjuk még az 1970-es években is, a háztartásokból soha nem hiányozhatott a szódabikarbóna. Szódabikarbónát vett be mindenki, ha égett a gyomra, ha túl nehéz volt a vasárnapi ebéd. Ezzel a szerrel szagtalanították a hűtőszekrényeket, a dohányosok a fogukat mosták vele.

A gyógyszertári szódabikarbóna jó lúgosító terápia, illetve a savtalanító – így a méregtelenítő – kúra szerves része is lehet. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, mivel a túlzott adagolása izgatja a gyomorfalat és  savtúltermelést válthat ki. A szódabikarbónából 1-5 g azonnal ható savlekötő szer, mivel a sav közömbösítésekor felszabaduló széndioxid feszítő és gyenge érzéstelenítő hatása reflexesen oldja a görcsöt, gyorsítja a gyomor kiürülését és enyhíti a gyomor fájdalmát.

A szódabikarbóna vízben oldékony, felszívódva általános lúgosító hatást fejt ki. A szervezet lúgosítása, méregtelenítése szempontjából célszerű időnként egy 2 hetes kúrát végezni, melynek során naponta kétszer (reggel-este) egy kávéskanál szódabikarbónát feloldva vízben elfogyasztunk.

Mire jó még a gyógyszertári szódabikarbóna?

-A száj szárazsága ellen és savtalanítása céljából szájöblögetés végezhető, amikor enyhén sós-szódabikarbonátos vízzel öblögetünk, majd kiköpjük az oldatot.

- Fogak tisztítására is használható a por, segíti a fog fehérítése mellett a fogkő eltávolítását is.

-A teljes test méregtelenítése és fertőtlenítése szódabikarbonátos fürdővel is lehetséges (kb. -25-30 perces fürdési idővel), amikor a fürdővízbe 3 evőkanál szódabikarbónát is keverünk, de külön csak lábfürdő is készíthető, a lábfürdő után pedig lehetőleg gyapjú zokniban is aludjunk.

-A szódabikarbonátos lábfürdő gombásodás és fokozott lábizzadás ellen is véd, illetve kezel. Kiváló kéztisztító hatás érhető el a szódabikarbónával, mely a köröm fehérítéséhez is megfelelő (áztassuk 1-2 evőkanál szódabikarbóna-vizes oldatban a körmöket a körömápolás előtt).

- Izzadásgátló és szagtalanító hatását kihasználhatjuk „hintőpor" formájában is, a hónalj és lábak, lábujjak közötti terület beporzásával.

-A cipők fertőtlenítésére és szagtalanítására is alkalmas, ekkor egész éjszakára hagyjuk bent a cipőkben, csizmákban a port.

- Fertőtleníthetjük és tisztíthatjuk /egy mosdókagylónyi vízbe ekkor kb. 8-10 evőkanál szódabikarbónát tegyünk/ vele a hajkeféket, körömápolási eszközöket, fürdéshez használt kiegészítőket (pl. fürdő pamacs).

-Takarítás során is szinte mindenhol felhasználható (szőnyeg, szekrények, csempék, ajtók, stb.).

- A lakás légterét, és pl. a zárt szekrények légterét is szagtalanítja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!