A hasfájás okai iskoláskorban

Szerző: Szimpatika
Az iskoláskorúak több mint 14 százaléka szenved visszatérő hasi fájdalmaktól. Ezeket a panaszokat a szülők sokszor nem veszik komolyan, a feleléstől való félelem tüneteként kezelik. Pedig a hasfájásnak számos oka lehet.
A hasfájás oka lehet öbbek között:- Egy baktérium, a helicobacter pylori, amely idővel gyomor- és nyombélfekélyt okoz. Az ilyen baktériumot hordozó gyermek visszamaradhat a fejlődésben is. Általában már 4-5 éves korban, leheletből kimutatható ez a kórokozó.

- Cukor- és tejérzékenység. A hasfájós gyerekek ötven százalékánál ez áll a panaszok hátterében

- Lisztérzékenység. Megfelelő diétával mindkettő gyógyítható.

- A félelem és a stressz okozta gyomor- és bélpanaszokra is oda kell figyelni, mert ezek is okozhatnak a későbbiekben fekélyes megbetegedéseket.

- Székrekedés és az általa kiváltott betegségek elkerülésében segít a rostdús táplálkozás és az élőflórás kefir vagy joghurt fogyasztása

- Hormonális okok, epekőképződés, gyomor- és bélirritáció is okozhat hasfájást gyerekkorban. Ma már háziorvosi beutalóval eljuthatnak a kis panaszosok a legjobban felszerelt centrumokba, ahol ezen gyomor- és bélbetegségek diagnózisát megállapítják.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!