Megoldódik a depressziósok problémája?

2008. 09. 26.
Az agyba ültetett pacemaker segíthet az olyan depresszió kezelésében, mely a hagyományos gyógyszerekkel gyógyíthatatlannak bizonyult. Egy kicsi, bár korszakalkotó tanulmányban hat kezelés-rezisztens depressziós betegnél agyi elektródák beültetése a depresszióért felelősnek gondolt agyterületre a tünetek jelentős javulását eredményezte.
Az agyba ültethető elektromos impulzusokat leadó elektródákat már évek óta használják epilepsziában és Parkinson kórban. Azonban depresszió kezelése terén ez az első kísérlet. A két elektródát műtét útján juttatták az előzetes vizsgálatok alapján a kezelés-rezisztens depresszióért felelős agyi régió közelébe. A műtétet helyi érzéstelenítésben, éber betegen végezték. Az elektródák vezetékét a bőr alatt vezették el a mellkas falába ültetett jeladóhoz (pacemakerhez. A műtétet követően mind a hat beteg javulásról számolt be.

Képi funkcionális vizsgálatok a kérdéses agyterület aktivitásának csökkenését mutatták, mely jelenség figyelhető meg a sikeres gyógyszeres kezelések során is. A kezelés jelenleg igen kezdeti fázisban van. További vizsgálatok, beavatkozások szükségesek addig, amíg a depresszió ellenes pacemaker napi rutinban használt kezeléssé válik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!