Halálos csók

2011. 11. 14.
Szerző: Szimpatika
A mama csókja lehet az újszülöttek rejtélyes halálának oka? Egy brit kutató óvatosságra inti a szülőket a csecsemők dédelgetése kapcsán. Jonathan Kerry, a manchesteri egyetem professzora a titokzatosnak mondott bölcsőhalál okát vizsgálta, a betegségét, amely többnyire alvás közben végez az újszülöttekkel.
Ha az orvosok még boncolás után sem tudják a halál pontos okát megállapítani, valamint a családi kórelőzmények és a korábbi vizsgálatok eredményeiből sem lehet következtetni a halált kiváltó okra, a titokzatos bölcsőhalál kerül a képbe. Minden egy évnél fiatalabb gyermek ki van téve a bölcsőhalál (SIDS) veszélyeinek. A legtöbb bölcsőhalál hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél tapasztalható.

Egy német statisztika szerint a legnagyobb az előfordulás a harmadik hónapban. Erősen csökkenő számban ugyan, de vannak esetek a 7-12. hónapban is. Általában alvás közben éri a halál a csecsemőket, esete tíz és reggel tíz óra között. A kockázat a fiúgyermekek és az ikrek esetében, valamint az alacsony születési súlyúak körében nagyobb. Kutatások szerint télen gyakoribb, egy tiroli statisztika szerint azonban február-március hónapokban van a csúcs, és egy kisebb július-augusztus táján. A világ népességében a hirtelen csecsemőhalál átlagos előfordulási aránya körülbelül 3 ezrelék, ami azt jelenti, hogy ezer csecsemőből hármat érint. Habár a titokzatos gyermekhalálozások száma riasztó lehet, a tény az, hogy a bölcsőhalál még mindig relatíve ritkán fordul elő, és az esetek száma csökken.

Egy orvosi szaklapban - Archives of Disease in Childhood - közölt feltevés szerint a gyomorfekélyhez kötődő baktérium okozza a halált azáltal, hogy ez a szülők nyálával a gyermek szervezetébe jut.  Ehhez pedig elég a mama csókja, vagy a szoptatós üveg gumijának a megnyálazása. Megvizsgáltak 32, rejtélyes módon meghalt csecsemőt, és 28 esetben kimutatták az említett kórokozó kétféle változatát; a halál okát 90 százalékban ennek tulajdonították. Ugyanakkor az ismert betegségben elhunyt újszülöttek szervezetében 12 és fél százalékban volt jelen a végzetesnek tekinthető kórokozó. A professzor hangsúlyozza: nem biztos, hogy a gyanúsítható baktérium a halál közvetlen előidézője, de valószínű döntő szerepe van a halálhoz vezető folyamatban. A részleteket a további vizsgálatok deríthetik ki, ám addig is nyomatékosan kéri a szülőket, hogy tartózkodjanak a nyálas gyermekszeretettől.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!