Miklósa Erika a maratonra edz

2011. 11. 01.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A legnagyobb nemzetközi operaházak színpadainak rendszeres szereplőjéről talán kevesen tudják, hogy atlétának készült. Talán azért is olyan sikeres, mert azzal a mentalitással áll hozzá a hivatásához, mint ha sportolna. 2011 októberében Miklósa Erikával beszélgettünk.

Annak ellenére, hogy a legnagyobb nemzetközi operaházak színpadain rendszeresen szerepel, a magyar közönség is sokszor láthatja. Mi köti ide ennyire?

Az, hogy itt születtem. Főleg az, és a közönség. Ezt a fajta szeretetet, ezt az érzést tényleg csak ott élheti át az ember, ahol született, ahova tartozik, és én ide tartozom. Legyökerező típus vagyok, mint egy fa: ahol leveri a gyökereit, szeret ott maradni, és elég fájdalmas, ha el kell mozdulni.

Ezek szerint erősen érezhető a különbség egy magyar és egy külföldi közönség között.

 

Mindenféle szempontból. Persze külföldön is vannak rajongóim nagyon sokan, és tényleg többen jönnek utánam mindenhova, de azért az más. Mindig azt szoktam mondani, hogy a legjobb mérce egy magyar népdal. Ha eléneklek egy magyar népdalt, azt egy magyar ember, egy magyar közönség mindig másképp érzi, mint egy külföldi. Egy külföldinek az egy szép dal, és nagyon jól tudom neki közvetíteni azt, hogy én honnan jövök, mik, milyen érzések és töltés van bennem. Ha elkezdek egy magyar népdalt egy itthoni koncerten, akkor ott nem kell magyarázni, az ott már beszél.

Kevesen tudják, hogy eredetileg sportkarriert tervezett magának, de ez egy baleset miatt meghiúsult...

Atléta voltam, és magasugró szakedzőnek készültem. Épp serdülőből ifjúsági kategóriába kerültem, amikor egy nemzetközi hétpróba versenyen távolugrás közben lesérültem. Ki tudja, hogy mi lett volna belőlem. Az, hogy olimpiai bajnok legyek, csak egy álom maradt volna, ahogy elnézem a magyar atlétika helyzetét. Ettől függetlenül, a sorsszerűség benne van a dologban. Igazából nem állok messze most sem a sportolástól, hiszen ugyanolyan mentalitással állok hozzá a hivatásomhoz, mint ha sportolnék.

Most milyen szerepet tölt be életében a sport?

Rendszeresen futok, és már kilencedik éve tartok tornát a lakóhelyemen – kizárólag nőknek. A futás annyira az életem része, hogy már edzőt is fogadtam, hogy le tudjam futni a maratont. De nem úgy, hogy lefutom a 42 kilométert, és valahogy végigszenvedem a távot, hanem komolyan. Amennyire egy amatőr ki tudja hozni magából a maximumot, annyira én is szeretném kihozni magamból – ezért készülök rá egy hosszútávfutó-edzővel. Az első versenyem már megvolt, a Nike félmaratont futottam le, és elég jól sikerült.

Szinte védjegyévé vált az Éjkirálynő szerepe, számtalanszor játszotta már különböző rendezésekben. Van kedvenc Varázsfuvolája?

Nagyon nehéz választani, mert nagyon sok verziót szeretek, és mindegyiket másért. Persze vannak dobogós helyen lévő előadások, ilyen például a New York-i, az a legcsodálatosabb. Azért áll hozzám olyan közel, mert egy fantasztikus rendezővel dolgozhattam együtt, aki tényleg hollywoodi szakember, Julie Taylor. Az Oroszlánkirályt és a Pókembert is ő rendezte (színpadi változatban, előbbiért megnyerte a legrangosabb amerikai színházi kitüntetést, a Tony-díjat – a szerk.), és ez is valami eszméletlen munka volt. Az előadásból egyébként film is készült. Ez a Varázsfuvola az, ami csúcs nekem mindenféle szempontból: New York miatt is, és szakmailag is.

Aztán van egy csomó európai is, van, amit Claudio Abbadóval csináltam, amit a fia, Daniele Abbado rendezett – ez is nagyon csodálatos volt, a Mozart év alatt rengeteg helyen játszottuk szerte Európában. Ezt azért szerettem, mert a maszkom valami eszméletlen lenyűgöző volt, kvázi kopasz voltam. A Mátrix filmhez hasonlíthatnám legjobban a figurámat, és nagyon élveztem, hogy egy ilyen vér gonosz nő lehettem. Félelmetes, megijedtek tőlem mindig, amikor megláttak.

És van még egy, amit nagyon szeretek, az pedig a párizsi Varázsfuvola. Nagyon futurisztikus környezetben játszódott, egy híres barcelonai csapat, a La Fura Dels Baus készítette a koreográfiát, akik az ilyen extrém ötletekről híresek. Elsősorban táncos produkciókkal foglalkoznak, de operát is csinálnak néha, ilyen volt ez az előadás is.

Aztán a magyar produkciók közül a Marton László féle, Vígszínházzal közös előadás nagyon tetszett. Ott egy igazán dögös nő voltam. Az is nagyon jó, hogy ott nem félelmetes, hanem szép vagyok, és csinos.

Azt gondolná az ember, hogy ennyiszer eljátszani egy ilyen szerepet olyan, mint többször megmászni a Mount Everestet. Van még hova feljebb menni egy új rendezés alkalmával?

Ebben a szerepben igazából már nincs hova mászni. A New York-i MET-ben énekeltem ezt a szerepet hat évig, amiből filmet is csináltak. Ennél magasabbra már nem igazából juthat az ember. Majd más szerepekben…

Van-e még beteljesületlen szerepálma?

Nincs. Hozza magával a pálya, a szakma a szerepeket. Amit úgy érzek, hogy nagy szerepem lesz, legalább olyan mélyreható, mint a Varázsfuvola Éjkirálynője, az Verdi Traviatájából Violetta. Ez nagyon nagy kihívás lenne számomra, főleg színészileg.

Ha már így szóba került a kihívás, van-e olyan szerep, amitől tart, vagy amit vár?

Nem tartok soha, ha tartanék, akkor már rég nem ezen a pályán lennék. A félelem a legnagyobb ellenség. Az biztos, hogy a szakmámban mindenféle szempontból egy nagy újító vagyok, tehát nagyon szeretem a másfajta dolgokat, kicsit másképpen csinálni dolgokat, mint a megszokott.

Ugye, már az indulásom sem volt szokványos. Az idők során észrevettem magamon, hogy azokat a dolgokat keresem, amit már említettünk, hogy kihívást jelentenek, illetve azokat, amik újfajta energiákat hoznak be az életembe és a hivatásomba vagy a teljesítményembe, amivel fejlődni tudok. Mindig ezek voltak a legfőbb szempontok. Ma is ezek. Sajnos egyre nehezebb találni ilyet, de kell, muszáj. Az ember változik, érik, és ezt valahogy ki kell hoznia magából. Szüksége van másfajta változásokra is, ezekhez pedig kellenek új kihívások, és kellenek új energiák.

Több lemezt is kiadott már az elmúlt években. Tervez valami hasonlót mostanában?

Most egy teljesen új anyaggal készülünk. Két együttessel is dolgozom, az egyikük a Quartett Escualo, velük az Astor Piazzollá-s vonalat visszük, illetve portugál fado-feldolgozásokat készítettek nekem, tehát ez a tangós, latinos vonulat. A másik Fekete Kovács Kornél és a MAO – Modern Art Orchestra, akikkel a jazzes vonulatot visszük. Nagy operaáriákat meg Bernstein-nagyáriát hangszerelt át nekem Kornél, úgyhogy ez egy nagyon érdekes, új szín lesz az életemben. A készülő lemez is ezt a sokoldalúságomat próbálja megmutatni.

Mikor lehet ezt majd hallani?

A lemezbemutató koncert október 29-én lesz a Művészetek Palotájában, és akkorra természetesen a lemez is megjelenik.

Milyen szerepben és hol láthatjuk legközelebb?

Természetesen attól, hogy más, latinos vonulatot, és szenvedélyes útvonalat is követek, az Operában is lehet majd látni, mégpedig Verdi Rigolettójában leszek Gilda. Egy nemzetközi hírű bariton, Leo Nucci lesz a partnerem. Ő alakítja majd az apámat, Rigolettót a darabban. Ez lesz novemberben, aztán egy kicsit elutazom külföldre énekelni – ez természetesen még benne van az életemben – de egyre többet szeretnék itthon fellépni. 21 év távlatában úgy érzem, hogy nagy szükségem van arra, hogy itthoni közönséget érezzek, és itthoni közönséggel kommunikáljak.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el