Kell e táplálékkiegészítőket szedni?

2011. 11. 02.
Szerző: Zimre zsuzsa
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A modern orvostudomány és a megfelelő életkörülmények hatására manapság egyre tovább élünk. Az, hogy hogyan éljük meg az időskort, rajtunk is múlik. Ehhez próbál tanácsokat adni Balka Kornélia gyógyszerész, a szegedi Aranysas Gyógyszertár Rókusi krt. 42–64. szakgyógyszerésze.

Kell-e táplálékkiegészítőket, vitaminokat, egyéb gyógyhatású készítményeket szedni idősebb korban?

Az idősödés törvényszerűségeinek kutatásával elkülönült tudományág, a gerontológia foglalkozik. Az öregedés normális biológiai folyamatnak tekintendő, nem szükségszerű, hogy kóros elváltozások vagy betegség társuljon hozzá.
Mivel a betegségek legtöbbször súlyos következményekkel járnak, a prevenció, azaz a megelőzés sokszor hatékonyabb lehet, mint a már kialakult probléma kezelése. Itt kezdődik az orvosi és gyógyszerészi gondozás és tanácsadás jelentősége, hisz meg kell próbálnunk legjobb tudásunk szerint felmérni a beteg állapotát, és a számára megfelelő készítményt ajánlani. A vitaminok és táplálékkiegészítő termékek fontos szerepet játszanak a prevencióban.


Az időskorban fellépő élettani változások közül kiemelném a táplálkozási zavarokat. Normál esetben szervezetünk vitaminszükségletét a táplálékkal bevitt vitaminok kell hogy fedezzék. Mivel a táplálék mennyisége, és sokszor sajnos a minősége is megváltozik időskorban, így szükségessé válik a hiányzó esszenciális anyagok mesterséges pótlása.

Mik azok a vitaminok, amiből esetleg több kellene, és mi az, amiből kevesebb?

A vitaminokat oldékonyságuk alapján vízben (B-vitaminok, C-vitamin) és zsírban (A-, D-, E- és K-vitamin) oldódó vitaminokra oszthatjuk. A két típus közötti lényeges eltérés, hogy a zsírban oldódó vitaminok raktározódnak a szervezetben, míg a vízben oldódóak erre nem, vagy csak kis mértékben képesek. Az időskorral járó, szervezetünkben végbemenő változások befolyásolják a gyógyszerek felszívódását, eloszlását, kiürülését.


A gyomor-bél traktus véráramlásának csökkenése és a gyomor magasabb pH-értéke miatt egyes gyógyszerek felszívódási sebessége lassulhat. Így a zsíroldékony gyógyszerek felhalmozódhatnak, és hosszú távon akár toxikusak is lehetnek. Ehhez hozzájárul a veseműködés beszűkülése, lassítva a gyógyszerek kiürülését a szervezetből. Ezeket a szempontokat figyelembe véve a zsíroldékony vitaminokat csakis megfelelő (orvos vagy gyógyszerész által kontrollált) dózisban, és kúraszerűen szabad alkalmazni, míg pl. a vízoldékony C-vitamin folyamatos pótlására van szükség – óvatosan kell azonban adni olyan betegeknek, akiknél fokozott a vesekövesség kialakulásának lehetősége.

Hogyan készülhetnek fel az idősebbek a téli immunerősítésre?

Az egészséges állapothoz hozzátartozik, hogy az immunrendszerünk megfelelően működik.


A multivitamin-készítmények összetételét tekintve kiemelendő az A-, B6-, B12-, C- és E-vitaminok, valamint a folsav jelenléte. Ezek a vitaminok ugyanis az immunrendszer működési folyamatainak fontos katalizátorai. Hiányukban csökken az immunvédekezés, és nagyobb eséllyel kaphatunk el fertőzéseket.


A gyógynövények közül pedig kettőt szeretnék megemlíteni: a bíbor kasvirágot (Echinacea) és a grapefruitmag kivonatát.


Az Echinacea hatóanyagai segítenek a szervezetnek az influenzás fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség erősítésében. Különösen hatásos visszatérő légúti és húgyúti betegségek legyőzésében.


A grapefruitmag-kivonat bioflavonoidokat, glükozidot és C-vitamint tartalmaz. A mag hatóanyagai „kiéheztetik” a kórokozók sejtjeit anélkül, hogy az emberi szervezetet károsítanák, s ezáltal természetes módon semmisítik meg a vírusokat, baktériumokat, gombákat és parazitákat.
A készítmények alkalmazása előtt azonban mindenképpen tisztázandó, hogy a beteg milyen más gyógyszereket szed, mert azok hasznosulását a szervezetben nagyban megváltoztathatják az említett kivonatok.

Mi a helyzet a porcerősítőkkel – ezt mindenkinek kellene szedni?

A kor előrehaladtával az ízületi kopásos betegségekben szenvedők száma sajnos nagymértékben nő. A porckopás okozta panaszok csökkentésére számos készítmény áll rendelkezésünkre, melyek két legáltalánosabb hatóanyaga a glükozamin és a kondroitin-szulfát. A glükozamin természetesen is megtalálható anyag a testben, és elősegíti a porcképzést, a porchiányok pótlását.
A kondroitin-szulfát szintén természetes vegyület, és a porcképzés mellett annak bontását is gátolja.
Újabbnál újabb készítmények jelennek meg a palettán, melyek már MSM-t (metil-szulfonil-metán), kollagént és C-vitamint is tartalmaznak, ezzel biztosítva az ízületek jobb mobilitását.


A betegeket tájékoztatnunk kell arról, hogy a termékek kúraszerű alkalmazása ajánlott legalább 2 hónapig, mely évente 2-3 alkalommal ismételhető. Ennek megkezdése előtt viszont fel kell mérnünk a beteg jelenlegi gyógyszerszedési szokásait, hiszen itt is lehetnek kizáró okok (pl. gyomorbántalom, cukorbetegség stb.)

Amerikában nagy divat a „fiatalító” vitaminok vagy egyéb ásványi anyagok szedése (Q 10, DHEA). Szükségünk van-e ezekre a szerekre?

Az időskorban gyakran előforduló krónikus betegségek listáját a magasvérnyomás-betegség és a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik. Attól függően, hogy a probléma milyen mértékű, megfelelő orvosi kivizsgálás mellett lehet, hogy elegendő némi életmód-változtatás (táplálkozás, testmozgás, kevesebb stressz). Ezt kiegészítendő segíthetünk mi, gyógyszerészek, hogy a sokféle életminőséget javító készítményből mit érdemes választani.


A Q 10 koenzim segít megelőzni igen sok szív- és érrendszeri problémát, illetve meglévő betegségek esetén is jelentős javulást hozhat. A Q 10 részt vesz a sejtek energiatermelésében, így növelheti a teljesítményt, segítheti a regenerálódást. Átlagosan 40 éves kortól a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű Q 10 termelésére, ilyenkor külső pótlásával az öregedés lassítható.
A DHEA (dehidroepiandoszteron) szteroidhormon, mely életünk két szakaszában termelődik nagy mennyiségben: a magzati fejlődés időszakában, majd pedig a 7 és 20 év közötti periódusban. Mire az ember 60 éves lesz, a test a fiatalkori DHEA-szintjének már csak 10-20 %-át tartalmazza. A hormonszint visszaeséséből egyesek arra következtettek, hogy a DHEA lenne a fiatalság forrása. A hormon pontos szerepe azonban még mai napig nem tisztázott, annyi bizonyos, hogy szervezetünkben más egyéb hormon termelődik belőle. Az alternatív gyógyászat képviselői a DHEA-kiegészítést krónikus fáradsági kórképben, illetve immunhiányos állapotokban ajánlják.
A táplálékkiegészítő termékek között közkedveltek az omega-3, -6, -9 többszörösen telítetlen zsírsav tartalmú készítmények. A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak (DHE és EPA) jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás. Csökkentik a trigliceridszintet, a pulzusszámot, a vérnyomást, s ezáltal az érelmeszesedés kockázatát. Előszeretettel kombinálják őket más antioxidáns hatóanyagokkal, pl. szelénnel.

Hogyan tudja kiválasztani az ember, melyik vitaminra van szüksége?

A vitaminok pótlása nem minden esetben indokolt. A kiegyensúlyozott, helyesen megválasztott táplálkozás, valamint a helyes életmód normál esetben fedezi a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségleteit. Az idősödő szervezet igényei azonban megváltoznak a már említett élettani folyamatokban fellépő módosulások miatt, és a legtöbb esetben ehhez sajnos nem idomulnak táplálkozási szokásaink.


Amennyiben szükségessé válik a vitaminpótlás, az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:
- a beteg életkora és neme
- egyetlen vitamin pótlása elegendő, vagy komplex készítményre van szükség
- milyen dózisban történjen a vitamin adagolása (általában kerülni kell az RDA-nak megfelelő készítményeket, hisz számolnunk kell a táplálékkal bevitt vitaminmennyiséggel is)
- alapbetegségek megléte és az azokra alkalmazott gyógyszerek
- a beteg gyógyszerszedési szokásai

Szükség van a drága vitaminokra, vagy jó az olcsóbb is?

Egy készítmény hatékonyságát soha nem az ára határozza meg. Természetesen, ha valaki a „drágább jobb” elmélet híve, akkor erőszakkal nem beszélhetjük rá másra, de a lehetőségek tárházának bemutatása nem elvetendő. Én személy szerint a betegek visszajelzésére szoktam hagyatkozni, és a személyes tapasztalatokra, de ebben az esetben sem szabad elfelejteni, hogy mindannyian mások vagyunk, ami nekem hatásos volt, az nem biztos, hogy másnak is megfelelő.

Vannak-e olyan gyógynövények vagy egyéb készítmények, melyek az időskori demenciát megelőzik vagy gyógyítják?

A táplálékkiegészítő készítmények közül a Ginkgo biloba (páfrányfenyő) levelének kivonatát tartalmazó termékek alkalmasak a csökkent szellemi teljesítőképesség, illetve a memóriazavarok kiegészítő kezelésére. A gyógynövény kivonata a benne lévő antioxidáns hatóanyagok (flavonoidok) révén értágító hatású, ezáltal javítja az agyi és végtagi erek keringését, biztosítja a bőr és az izmok jó vérellátását, fokozza az anyagcserét, javítja a koncentrálókészséget és a szellemi teljesítőképességet.

„Tájoló” kvíz

Ha januárban kitölti Tájoló kvízünket, megnyerheti az IBUSZ retro táskáját, amit kifejezetten azoknak ajánlunk, akik bíznak abban, hogy a korlátozások után idén kinyílhat a világ, és végre becsomagolhatja mindenki az útipoggyászát!

E havi Tájoló kvízünk kérdéseire a válaszokat korábbi cikkeinkben találhatják a szimpatika.hu oldalon. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt az oldal tetején található keresés funkció!

Játszom » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
358 317
Kórházban:
3 854
Elhunyt:
11 904
Tesztek:
3 035 627
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2021.01.23. 09:00
Januári akció

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 899 Ft

189,9 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Centrum® Nőknek 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® Férfiaknal 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

BioCo C+Cink RETARD C-vitamin 1000 mg filmtabletta

100 db családi csomag

2 849 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

PAXIRASOL® 8 mg tabletta

30 db

1 349 Ft

45 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 399 Ft

36,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Sterillium® Gel kézfertőtlenítő gél

100 ml

1 399 Ft

14 Ft/ml
Kézfertőtlenítőszer

Acneminum tabletta

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum NEO golyócskák

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 249 Ft

1124,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 199 Ft

110 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret belsőleges oldatos cseppek

100 ml

3 049 Ft

30,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

10 db

2 299 Ft

229,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepfen 8,75 mg szopogató tabletta

24 db

2 249 Ft

93,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flamborin® 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 099 Ft

55 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal Neo szirup cseppfogó üvegbetéttel

200 ml

2 049 Ft

10,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC LONG 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 249 Ft

224,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin erdei gyümölcs szopogató tabletta

20 db

1 849 Ft

92,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 147 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Vegnum Multi-D étrend-kiegészítő multivitamin kapszula

30 db

3 799 Ft

126,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el