Az almafogyasztás veszélyei

Szerző: Szimpatika
Napi egy alma az orvost távol tartja – hangzik az ismert közmondás. De mi történik akkor, ha épp az almafogyasztás következtében kell orvoshoz fordulnunk? Milyen tüneteket okozhat, és hogyan kezelhetők a keresztallergia tünetei?

Mi a keresztallergia?

keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. A két anyag kémiai szerkezete közötti különbség olyan kicsi, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.

A keresztallergiáknak az orális allergia szindróma kialakulásában van leginkább szerepe. Ilyen esetekben a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel először az allergiás válasz. Fontos ismertetőjele, hogy a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán anafilaxia is előfordul.

Nyírfapollen-allergiásoknál a leggyakoribb

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen-allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A nyírfapollen-allergiások esetében az almán kívül a következő ételek fogyasztása okozhat panaszokat: mogyoró, dió, mandula, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokádó.

 

Egyre több embert érint

10-15 éve a fapollen-allergiák jóval ritkábban fordultak elő nálunk, mint manapság – magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. Ennek oka összetett lehet. A fák pollenjei különösen érzékenyek a levegőszennyezésre, megváltoztatják a felszíni tulajdonságaikat, ezáltal pedig allergiát kiváltó jellemzőik is fokozódnak. Az időjárás is változáson esik át. A régebben januárban, februárban elvirágzó éger és mogyoró virágzása a későbbi időszakra, márciusra, áprilisra tolódik ki, egyszerre jelentkezik a légkörben a különösen erősen allergén nyírfával, és így a nagy pollenkoncentráció fokozottan hajlamosít a túlérzékenység kialakulására.

A légúti panaszok mellett a nyírfapollen nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia-szindróma tünetei egész évben kínozzák a beteget.

 

Kedvező tapasztalatok a kezelésben

A nyírfapollen-allergia okozta keresztallergia tünetei ellen nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az allergén immunterápia német vizsgálatok szerint a betegek 80%-ában már az első évben csökkenti a légúti panaszok mellett a keresztallergia tüneteit is. A saját praxisomban kezelt betegek körében is hasonló tapasztalatokról számolhatok be – mondta el a főorvosnő. Nyírfapollen-allergiások esetében az immunterápiás kezelés novemberben kezdődik és hatására a keresztallergia tünetei sokszor gyorsabban is csökkennek, mint a légúti panaszok.

 

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!