A női szív érzékenyebb

Szerző: Szimpatika
Évek óta ismert tény, hogy több nő hal meg infarktusban, mint férfi. A köztudatban ennek ellenére még mindig az él, hogy a szívinfarktus kifejezetten az erősebbik nemet érintő betegség.

Az emberek többsége úgy tekint a szívrohamra, mint egy végzetszerű, elkerülhetetlen eseményre, ráadásul nálunk az sem közismert, hogy a nők nagyobb számban halnak meg szívproblémák miatt. Tény, hogy amíg a férfiak durván 50%-a, addig a nők 56%-a szenved el szív és érrendszeri eredetű halálozást.

A nőknél az esetek többségében az első tünet rögtön az infarktus maga. Ilyenkor nincsenek könnyen felismerhető megelőző és figyelmeztető jelzések, az akár hetekkel-hónapokkal korábban jelentkező szívtájéki szorító-nyomó és esetenként a felkarba is kisugárzó fájdalom, fulladás- vagy ájulásérzet” – nyilatkozta Dr. Benczúr Béla – „A női szívroham nemcsak klinikai értelemben különbözik, hanem felismerésében is” – tette hozzá a szolnoki Hetényi Géza Kórház kardiológusa.

Fontos, hogy a lehető leghamarább felismerjük azokat az előjeleket, amelyek jellemzői egy szívinfarktusnak, de a nőknél ez gyakran nem is olyan egyszerű. A amerikai National Institutes of Health (NIH) kutatásai szerint a nőknél jelentkező nem tipikus tünetek is előre jelezhetik az infarktust – akár egy hónappal azt megelőzően is! A betegek 43%-a például egyáltalán nem érzett mellkasi fájdalmat a szívroham előtt, de közben sem, pedig az orvosok továbbra is ezt értékelik a vezető tünetként mindkét nem esetében.

A tanulmányban vizsgált női betegek ugyanakkor a következő nem tipikus tünetekről számoltak be a szívrohamot megelőző időszakban:

-          szokatlan kimerültség: 70%,

-          alvászavar: 48%,

-          szapora légzés: 42%,

-          hányinger: 39%,

- szorongás: 35%

és a szívroham közben:

-          szapora légzés: 58%,

-          gyengeség: 55%,

-          szokatlan kimerültség: 43%,

-          hideg verejték: 39%,

-          szédülés: 39%.

A tünetek hétköznapi volta miatt nem is diagnosztizálják magukat, „csak egy múló rosszullétnek” betudva az előjeleket.

Az érelmeszesedés mindkét nem esetében a szívinfarktus legfőbb oka, ám a női hormontermelés sokáig késlelteti ezt a folyamatot. A menopauza beköszöntével az ösztrogéntermelés drasztikusan lecsökken és számos élettani folyamat addigi egyensúlya megbomlik. Ekkor az érelmeszesedés folyamata sokkal gyorsabbá válik, mint a férfiaknál. A nőkre innentől kezdve kellene még nagyobb figyelmet fordítani.

Ha egy férfi megéri az 55-60 évet, akkor már kicsit fellélegezhet, a nőknél viszont 45-50 körül kezdődik az igazán rizikós időszak” – mutatott rá a nemek közti különbségre Dr. Lannert Ágnes, a Medexpert Kft. alkalmazástechnikai specialistája. – „Fokozódik az értónus, azaz a kiserek ellenállása, ezért a centrális vérnyomás is megemelkedik. Ezek vizsgálatára a legegyszerűbb az Arteriográf módszere, amely gyorsan és fájdalommentesen felméri az érrendszer állapotát.”

További információt a Medexpert Kft.-ről a www.medexpert.hu, az Arteriográfról pedig a www.arteriograf.hu oldalakon talál.

Az Arteriográfról röviden

A magyar fejlesztésű, több mint 30 országban szabadalmaztatott Arteriográf mérési módszer és műszer néhány perces veszélytelen és fájdalommentes vizsgálattal, gyakorlatilag egy vérnyomásméréshez hasonló eljárással képes mérni az artériák állapotát jellemző élettani jellemzőket. Ezek a többi ismert klasszikus rizikófaktortól (életkor, nem, vérnyomás, koleszterin szint, dohányzás) függetlenül, megbízhatóan jelzik a tünetmentes páciensek szív- és érrendszeri állapotát és veszélyeztetettségét.

A Medexpert-ről röviden

A Medexpert Kft. több mint két évtizede meghatározó szereplő a speciális vagy prémium műszerek és eszközök piacán. Számos, a kategóriájában piacvezető multinacionális nagyvállalat kizárólagos forgalmazójaként a legmodernebb és legfejlettebb technológiákat kínálja az állami és magánszférából egyaránt érkező megrendelőinek, partnereinek. Három önálló üzletága egyedülálló szakembergárdával rendelkezik az orvosi műszerek, a teszt- és mérőműszerek, valamint speciálisan a szív- és érrendszeri diagnosztika és betegségmegelőzés területén. A Medexpert nemcsak a megfelelő műszer vagy eszköz kiválasztásában támogatja ügyfeleit, hanem az üzemeltetés, alkalmazás során felmerülő kihívásokra is gyors és hatékony választ képes adni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!