Évezredek óta használt gyógynövények 2.

Szerző: Szimpatika
A gyógyhatású növények megítélése a történelem során többször változott, sőt, a gyógynövény-kereskedelemi érdekek befolyásolták magát a történelmet is. Ínséges időkben, háborúk során elődeink csak a természet adta gyógyszerekhez fordulhattak. Napjainkban pedig, a szintetikus orvosságok és mesterségesen előállított élelmiszerek korában mind többen mutatnak érdeklődést e természetes hatóanyagok használata iránt.

Aloe vera a bőr gyógyásza

Az Aloe vera napjainkban éli reneszánszát, hiszen lassan nincs olyan bőrtápláló kozmetikum vagy kézvédő mosogatószer, ami ne tartalmazná e növény kivonatát. Ennek ellenére már több mint háromezer éve is használták az egyiptomiak, leginkább külsőleg, bőrbetegségek gyógyítására vagy sebek elfertőződésének megelőzésére. Az Aloe vera még háborút is okozott: amikor az Egyiptomot megszálló Nagy Sándor megtudta, mire jó a Szomália partjaitól nem messze élő növény, elfoglalta a szigetet, hogy katonái sebeit Aloéval orvosolhassa. Az ókori görögök aranyeret, fekélyeket és hajhullást is kezeltek vele.

Jótékony hatással van a sebekre, legyen az karcolás, horzsolás, vagy égés, és gátolja a fertőzések terjedését.

Kasvirág az ellenálló képességért

Ez az Amerikából származó növény az indiánok első számú gyógynövénye volt. Pépesített gyökerével sebeket borogattak, csípések okozta viszketést enyhítettek vele. Szájöblögetőként ínygyulladásra használták, teáját megfázás, himlő, kanyaró, mumpsz kezelésére alkalmazták. 1870-ben szabadalmaztatták az első kasvirágból készült vértisztító készítményt. Először kígyómarás közömbösítésére árusították, de sok orvos kétkedve állt a dologhoz – nem alaptalanul. Sok dologra alkalmazható, de a kereskedelmi szempontok sokszor fontosabbnak bizonyultak a hiteles tájékoztatásnál.

A kasvirág teája és alkoholos kivonata megfázásra, influenzára, fertőzések leküzdésére, gombafertőzések gyógyítására használható.

 

Páfrányfenyő a hosszú élet titka

A legősibb növények egyike, átmenetet képez a nyitvatermők és a zárvatermők között. A kínaiak a hosszú élet titkát látták benne, Európába 1730 körül díszfaként került. Az 1970-es években felfedeztek benne egy olyan összetevőt, amely több fontos biológiai folyamatban játszik szerepet. Csökkenti az asztmás rohamok lehetőségét, a szívinfarktus kockázatát, a vérrögképződést. A vérellátás javításával növeli a rövidtávú emlékezőképességet, csökkenti a reakcióidőt. Házilag nem célszerű feldolgozni, mivel a hatóanyagokat igen kis mennyiségben tartalmazza, de a kereskedelemben számos készítmény kapható, amely tartalmazza ezeket.

Ha kertünkbe ültetjük, csak hímivarú egyedet szerezzünk be, a nővirágúak ugyanis terméséréskor nagy mennyiségben hullajtják el kellemetlen szagú magjaikat.

 

Rozmaring, a falusi kiskertek, kolostorok növénye

Fűszernek kellemes ízű, tartósító hatása már ősidők óta ismert. A kínaiak gyömbérrel keverve fejfájásra és álmatlanság kezelésére használták. A középkor óta a szerelem jelképe. Egy monda szerint ha egy fiatalember virágzó rozmaringággal megérint egy lányt, az hamarosan bele fog szeretni. Nagyanyáink azt vallották, hogy a rozmaringág a párna alá téve elűzi a rossz álmokat. A „Magyar királynő gyógyvizeként” terjedt el a nemzetközi köztudatban, mivel az 1200-as években uralkodó Erzsébet királynő paralízisét állítólag borban áztatott rozmaringgal kezelték.

Jótékony ellenszere az alacsony vérnyomásnak, illata pedig pezsdítően hat a lélekre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!