A legismertebb szteroidok

Szerző: Szimpatika
A hormonok már nemcsak a versenysportban, de az amatőr sportokban is a leggyakrabban használt, és legegészségtelenebb teljesítményfokozók. Mivel a szervezet is képes előállítani őket, kimutatásuk sokszor nehézségbe ütközik.

Anabolikus szteroid:
Olyan vegyület, melyet a férfi hereszövetei termelnek. Meggyorsítja és növeli a fehérjék beépítését a szervezetbe, ezért megfelelő táplálkozás és rendszeres testedzés mellett az izomtömeg növekedését segítheti elő. Alkalmazása csak orvosi felügyelet mellett lehetséges, alkalmazási javallata kizárólag hormonhiány pótlására szól. A testépítőknél elterjedt alkalmazás rendkívül veszélyes, mert már kis dózisokban is maradandó elváltozásokat okozhat a szervezetben.


Corticosteroid:
A mellékvesekéreg hormonja. Tablettában szedése, illetve izomba vagy vénába adása tilos. A szer használatáról sportversenyen a zsűrit informálni kell a megfelelő orvosi igazolás benyújtásával egyidejűleg. Általában gyulladások, illetve allergiás tünetek esetén használják.

EPO:
Az emberi szervezetben természetes körülmények között a vérben levő vörösvértestek számát emeli meg abból a célból, hogy oxigénhiányos állapot esetén a vér több oxigént tudjon a sejtekhez szállítani. Magaslati edzés során ez a folyamat természetes úton megy végbe. A gyógyszeres formában adagolt EPO veszélye az, hogy ha a folyamat természetellenesen gyorsan megy végbe, akkor a szervezet hajszáleres keringési rendszerében a besűrűsödött vér mikrotrombózisokat okozhat, ami a keringés összeomlásához, esetenként halálhoz vezethet.

Inzulin:
A hasnyálmirigy által termelt hormon. A szénhidrátokat gyorsan juttatja el felhasználási helyükre, ezért teljesítményfokozó hatása van, amellyel a sportolók visszaélnek. Kimutatása nehéz, ugyanakkor alkalmazása életveszélyes.

Növekedési hormon:
Az agyalapi mirigy által termelt hormon, mely normális esetben a szervezet növekedésében játszik meghatározó szerepet. Gyógyszer formájában törpenövés esetében alkalmazzák orvosi javallatra. Nemcsak az élsportban, hanem a szabadidősport világában is igen elterjedten használják, elsősorban izomépítés és erőnövelés céljából. Orvosi felügyelet nélküli használata súlyos anyagcserezavarokhoz és a központi idegrendszer károsodásához vezethet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!