Döntés a kórházak államosításáról

2011. 09. 29.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Hatóság  Mixtura 
Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint az átadás-átvétel 2012. január 1-én indulna, a folyamatot a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) koordinálná és az átmenet alatt a biztonságos ellátásra négy munkacsoport felügyelne.

Az előterjesztő több helyen is hangsúlyozza, hogy a kórházak átadásával nem érheti vagyonvesztés a fővárost, és az eljárásból fakadó bármilyen költség sem terhelheti. Az állam pedig az átvétellel átvállalja az intézmények adósságállományát is.

 

Az előterjesztés pontosan meghatározza mely ingatlanokat adná át a kórházak feladataival együtt a főváros. Ide tartoznak a fekvőbeteg ellátás ingatlanai, a járó-beteg szakellátás ingatlanai, a nővérszállók és az intézményi szálláshelyül szolgáló lakások, valamint a kapcsolódó ingatlanok raktárhelyiségek, parkolók, irattárak.

 

A legnagyobb intézmény, amelyet a főváros az államnak adna, 16 telephellyel a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai. Itt külön helyrajzi számon szerepel például nővérszálló, tüdőszűrő, szakrendelő, a Jánoshoz csatolt Margit és Budai Gyermekkórház területei ingatlanai, sőt az úgynevezett „Sziklakórház", amely titkos objektum volt, ezért ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel, bejegyzett tulajdonos nincs. Viszont a János Kórház kezelte, s a mai napig ő adja bérbe a Sziklakórház Kft-nek.

 

A megállapodás tervezet, és a közgyűlés napirendje is egyébként tartalmazza azt a javaslatot, amely szerint az óbudai Margit Kórházat leválasztanák a János Kórházról. Sok találgatásra ad okot, hogy a korábbi közgyűlések napirendjéről többször is levett javaslatnak mi értelme lehet, ha úgyis valamennyi fővárosi kórház egy kalap alá kerül.

 

A Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetnek is 15 telephelye van felsorolva az előterjesztésben. Így például a kórházzal együtt az államhoz kerülne a Gizella utókezelő, a Paula utókezelő, a gyógyszertár, az intézményi szálláshely. Érdekes bejegyzés, hogy az egyik címnél az szerepel: „a Fővárosi Önkormányzat részére ingyenes használati jog bejegyezve 274 m2-re".

 

Nyolc telephellyel kerülne át az államhoz a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szt. László Kórház – Rendelőintézet. Idetartozik a Merényi Gusztáv Kórház és az Óbester utcai tüdőgondozó, de a László Kórháznak az a területe is, amelyből a szabályozási terv szerint két 10 ezer négyzetméteres építési telket kell kialakítani, és a tulajdonjog csak ezután ruházható át.

 

Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Gyermekkórháznál 13 telephelyet sorolnak fel, többek között a nővérszálló két épületét, a Madarász utcai Kórház ingatlanát, a külön címen bejegyzett gyermekpszichiátriai osztályt és szakrendelőt. A Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézeténél több parkoló is külön helyrajzi számon szerepel, és átadandó az a tüdőgondozó is, amelyik kétharmadára a XXI. kerületnek van használati joga.

Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház –Rendelőintézeti és Baleseti Központ alatt 7 cím szerepel. Államosítanák a székhelyen kívül például a nappali szanatórium pszichiátriáját, a diagnosztikai épületet, a korábban épp az államtól a fővároshoz került Baleseti Központot, de az ideiglenes helikopter leszállót is. Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórház 6 telephelye szerepel a listán, így például a bőrgyógyászat épülete, a kórház raktára és a tüdőgondozó parkolója is.

 

9 helyrajzi számon szerepel a Fővárosi Önkormányzat Károlyi Sándor Kórház, amely ingatlanai között szerepel a vele összeolvadt Árpád Kórház is. A Fővárosi Önkormányzat Uzsoki Utcai Kórházánál több átadást nehezítő probléma is felmerülhet. A kórházzal egy helyrajzi számon, arról telekkönyvileg nem leválasztható módon helyezkedik el egy önkormányzati bérlakás, külön épületben. Ráadásul a gondozóintézettel ugyanez a helyzet. Az egyetlen fővárosi egészségügyi intézmény, amelynél teljesen egyértelműek az ingatlanviszonyok, az a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház. Itt ugyanis egyetlen cím szerepel.

 

Az államosításra váró intézmények sorában az előterjesztés felsorolja még Fővárosi Önkormányzat Központi Stomatológiai Intézetét valamint 9 telephellyel a Fővárosi Önkormányzat Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőt is, amelyet szántóstul, közparkostul adna át a főváros. Szintén felsorolják azt a 4 fővárosi ingatlant, amelyben nem a főváros, hanem a Segély Helyett Esély Alapítvány működteti a budafoki pszichiátriai fekvőbeteg ellátást.

 

A fenti ingatlanok, intézmények feladataik átadása nem lesz egyszerű feladat. Ezért az előterjesztő szándéka szerint a megállapodás azt is tartalmazná, hogy amennyiben az átadás-átvétel a jogi herce-hurca miatt elhúzódna, vagy meghiúsulna, az átvevő, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság akkor is vállalná a 12 jelenleg fővárosi kézben lévő intézmény konszolidációját.

forrás: Magyar Kórház Szövetség

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el