Döntés a kórházak államosításáról

2011. 09. 29.
Szerző: Szimpatika
Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint az átadás-átvétel 2012. január 1-én indulna, a folyamatot a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) koordinálná és az átmenet alatt a biztonságos ellátásra négy munkacsoport felügyelne.

Az előterjesztő több helyen is hangsúlyozza, hogy a kórházak átadásával nem érheti vagyonvesztés a fővárost, és az eljárásból fakadó bármilyen költség sem terhelheti. Az állam pedig az átvétellel átvállalja az intézmények adósságállományát is.

 

Az előterjesztés pontosan meghatározza mely ingatlanokat adná át a kórházak feladataival együtt a főváros. Ide tartoznak a fekvőbeteg ellátás ingatlanai, a járó-beteg szakellátás ingatlanai, a nővérszállók és az intézményi szálláshelyül szolgáló lakások, valamint a kapcsolódó ingatlanok raktárhelyiségek, parkolók, irattárak.

 

A legnagyobb intézmény, amelyet a főváros az államnak adna, 16 telephellyel a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai. Itt külön helyrajzi számon szerepel például nővérszálló, tüdőszűrő, szakrendelő, a Jánoshoz csatolt Margit és Budai Gyermekkórház területei ingatlanai, sőt az úgynevezett „Sziklakórház", amely titkos objektum volt, ezért ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel, bejegyzett tulajdonos nincs. Viszont a János Kórház kezelte, s a mai napig ő adja bérbe a Sziklakórház Kft-nek.

 

A megállapodás tervezet, és a közgyűlés napirendje is egyébként tartalmazza azt a javaslatot, amely szerint az óbudai Margit Kórházat leválasztanák a János Kórházról. Sok találgatásra ad okot, hogy a korábbi közgyűlések napirendjéről többször is levett javaslatnak mi értelme lehet, ha úgyis valamennyi fővárosi kórház egy kalap alá kerül.

 

A Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetnek is 15 telephelye van felsorolva az előterjesztésben. Így például a kórházzal együtt az államhoz kerülne a Gizella utókezelő, a Paula utókezelő, a gyógyszertár, az intézményi szálláshely. Érdekes bejegyzés, hogy az egyik címnél az szerepel: „a Fővárosi Önkormányzat részére ingyenes használati jog bejegyezve 274 m2-re".

 

Nyolc telephellyel kerülne át az államhoz a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szt. László Kórház – Rendelőintézet. Idetartozik a Merényi Gusztáv Kórház és az Óbester utcai tüdőgondozó, de a László Kórháznak az a területe is, amelyből a szabályozási terv szerint két 10 ezer négyzetméteres építési telket kell kialakítani, és a tulajdonjog csak ezután ruházható át.

 

Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Gyermekkórháznál 13 telephelyet sorolnak fel, többek között a nővérszálló két épületét, a Madarász utcai Kórház ingatlanát, a külön címen bejegyzett gyermekpszichiátriai osztályt és szakrendelőt. A Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézeténél több parkoló is külön helyrajzi számon szerepel, és átadandó az a tüdőgondozó is, amelyik kétharmadára a XXI. kerületnek van használati joga.

Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház –Rendelőintézeti és Baleseti Központ alatt 7 cím szerepel. Államosítanák a székhelyen kívül például a nappali szanatórium pszichiátriáját, a diagnosztikai épületet, a korábban épp az államtól a fővároshoz került Baleseti Központot, de az ideiglenes helikopter leszállót is. Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórház 6 telephelye szerepel a listán, így például a bőrgyógyászat épülete, a kórház raktára és a tüdőgondozó parkolója is.

 

9 helyrajzi számon szerepel a Fővárosi Önkormányzat Károlyi Sándor Kórház, amely ingatlanai között szerepel a vele összeolvadt Árpád Kórház is. A Fővárosi Önkormányzat Uzsoki Utcai Kórházánál több átadást nehezítő probléma is felmerülhet. A kórházzal egy helyrajzi számon, arról telekkönyvileg nem leválasztható módon helyezkedik el egy önkormányzati bérlakás, külön épületben. Ráadásul a gondozóintézettel ugyanez a helyzet. Az egyetlen fővárosi egészségügyi intézmény, amelynél teljesen egyértelműek az ingatlanviszonyok, az a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház. Itt ugyanis egyetlen cím szerepel.

 

Az államosításra váró intézmények sorában az előterjesztés felsorolja még Fővárosi Önkormányzat Központi Stomatológiai Intézetét valamint 9 telephellyel a Fővárosi Önkormányzat Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőt is, amelyet szántóstul, közparkostul adna át a főváros. Szintén felsorolják azt a 4 fővárosi ingatlant, amelyben nem a főváros, hanem a Segély Helyett Esély Alapítvány működteti a budafoki pszichiátriai fekvőbeteg ellátást.

 

A fenti ingatlanok, intézmények feladataik átadása nem lesz egyszerű feladat. Ezért az előterjesztő szándéka szerint a megállapodás azt is tartalmazná, hogy amennyiben az átadás-átvétel a jogi herce-hurca miatt elhúzódna, vagy meghiúsulna, az átvevő, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság akkor is vállalná a 12 jelenleg fővárosi kézben lévő intézmény konszolidációját.

forrás: Magyar Kórház Szövetség

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!