Mától hitelből fogyasztjuk a Földet

Szerző: Szimpatika
Az emberiség keddre felélte az egész évi ökológiai erőforrások és szolgáltatások kereteit - derült ki a Global Footprint Network (GFN) nemzetközi szervezet kutatásaiból.
A GFN számításai rámutatnak: az emberiség körülbelül kilenc hónap alatt fogyasztja el azt a természeti erőforrás mennyiséget, melyet a bolygó fenntartható módon tudna előállítani az év egészében.


A keletkező ökológiai deficitet az év hátralévő 3 hónapjában úgy lehet fenntartani, hogy az emberiség a természeti tőkét, vagyis "megtakarításait" kezdi fogyasztani. Az ökológiai túlköltekezés ördögi körré válik: egyre több és több tőke fogy, miközben az igények, kiadások növekednek.

Az emberiség történetének nagy részében olyan ütemben használta fel a természeti erőforrásokat, amely a természeti erőforrások megújulási képességén belül volt. Az 1980-as években átlépte a kritikus vonalat: szükségletei túlnőttek azon a határon, amelyet a természet fenntartható módon képes előállítani. Ezt az állapotot nevezik ökológiai túllövésnek.

A GFN 2011-re vonatkozó előzetes számításai azt mutatják, hogy jelenleg olyan ütemben használjuk fel a természeti erőforrásokat, amelyet 1,2-1,5 bolygó tudna fenntartható módon kielégíteni. A kutatások azt jelzik, hogy jóval az évszázad közepe előtt már két bolygónyi kapacitást követelnek majd az emberi igények.

Ebben az évben az Ökológiai Túllövés Napjának (Earth Overshoot Day) fontos nyomatékot ad az a tény, hogy az ENSZ számításai szerint a Föld lakossága - az eseménnyel nagyjából egyidejűleg - eléri a 7 milliárd főt.

Forrás:MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!