Csak a szülésnél vette észre, hogy terhes

2011. 09. 28.
Szerző: Szimpatika
A 31 éves Andrea Curry nagyjából 5 kilót szedett fel néhány hónap alatt, de azt hitte, hogy csak a stressztől hízik. Valójában azonban a második gyermekét várta. Bár meglehetősen nehezen hihető, hogy egy felnőtt nő nem veszi észre magán, hogy várandós, különösen azok után, hogy korábban már kihordott egy gyermeket, Curry váltig állítja, hogy a kilenc hónap alatt még csak fel sem merült benne a gondolat, hogy esetleg babát vár.

„Minden hónapban pontosan megjött a menstruációm, ezért semmi okom nem volt gyanakodni. Amikor az első fiamat vártam, észrevettem, hiszen akkor elmaradt a havi vérzésem, 7-8 hónapon át jelentkeztek a reggeli rosszullétek is. Egyértelműen éreztem, hogy terhes vagyok” – magyarázta az ABC tévécsatornán adott nyilatkozatában.

A nő édesanyja annál inkább gyanakodott lánya súlygyarapodásának láttán, amikor azonban feltette neki a kérdést, hogy nem esett-e teherbe, Curry azzal hárított, hogy stresszesen él, és ennek következtében felszedett néhány kilót.

"Egy este aztán hirtelen erős fájdalmat kezdett érezni a hasában és a hátában. Élettársa kihívta a mentőket, akik legnagyobb megdöbbenésére közölték vele: mindjárt szülni fog. „Sokkot kaptam, azt hittem, az egészet csak álmodom” – emlékezett vissza Andrea, aki egészséges kisfiúnak adott életet.


Bár a meglepetésgyerek születése először traumaként érintette a nőt és családját, ezt hamar felváltotta az öröm: „Ez az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Mindannyian boldogok vagyunk, és Tyler is örül, hogy kisöccse érkezett.”

A riportban megszólaló dr. Ashley Roman klinikai adjunktus szerint bár ritka, de mégsem teljesen lehetetlen, hogy egy nő ne vegye észre, hogy terhes. A jelenség ilyenkor több tényezőből tevődik össze: a súlygyarapodás betudható egyszerű hízásnak, a magzat lehet inaktív, és a havi vérzés szokásos időpontjában a terhesség idején is jelentkezhetnek úgynevezett áttöréses vérzések, melyeket a kismama menstruációnak hisz.

Dr. Kósa Zsolt szülész-nőgyógyász, valamint a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi specialistája egyetért a külföldi szakértő válaszával.

"A fent leírt eset valóban előfordulhat, hiszen a terhesség során is jelentkezhetnek akár bizonyos rendszerességet mutató vérzések, amelyek nem természetesek ugyan, de mégis megjelenhetnek a várandósság időszaka során is. Azonban jellemzően inkább túlsúlyos, és ezzel összefüggően nem rendszeres ciklusú nőknél fordul elő gyakrabban ez a probléma, ezért azt javasoljuk, hogy ha valakinek elmarad, illetve rendszertelen a ciklusa, vizsgáltassa ki ennek pontos okát. Az eset kapcsán azonban fontos megjegyezni, hogy nem jellemző, hogy csak a szülés beindulásának pillanatában derül ki, hogy egy nő áldott állapotban van. Annál gyakoribb, hogy a kismama csak a 20. hét körül veszi észre a terhességét, amikor megmozdul a baba, hiszen nem mindenki egyformán érzi a terhességgel kapcsolatos közérzetváltozást és az ahhoz kapcsolatos tüneteket. Azonban ez az eset is rámutat arra, hogy a tünetek sokszor jelen vannak, csak egyszerűen nem tudatosulnak, például a kismama egyszerű emésztési problémáknak tudják be a rendszeresen visszatérő rosszulléteket, ezért is fontos ilyen esetekben elvégezni a terhességi tesztet, illetve felkeresni a nőgyógyászt” – magyarázza Dr. Kósa Zsolt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!