Az 5 „leggyilkosabb” betegség

Szerző: Szimpatika
Azt, hogy betegségek kezelése és a kieső munkaerő sok pénzbe kerül, eddig is tudtuk. Nemrégiben az is kiderült, hogy melyik az az öt nem fertőző betegség, amely a legnagyobb pénzügyi terhet jelenti majd a következő 20 évben. A közösség és az egyén felelősségéről dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa beszélt.

Nemrégiben a World Economic Forum tanulmányából derült ki, melyik az az öt nem fertőző betegség, amely a következő húsz évben 47 trillió dollárt fog felemészteni világszerte.

Ezek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a pszichés problémák, a krónikus légzőrendszeri betegségek és a rák.

A hatalmas költségek 70 százalékát ezek közül a pszichiátriai és a szív- és érrendszeri betegségek teszik ki. Ez utóbbiak közé tartoznak többek közt a magas vérnyomás, a szívelégtelenség, az érelmeszesedés, a szívinfarktus, a ritmuszavarok, az aorta és a perifériás érrendszer betegségei és a szívbelhártya-gyulladás.
Klaus Schwab professzor, a World Economic Forum alapítója és vezetője szerint olyan hatalmas veszélyekről és pénzösszegekről van szó, hogy csakis azonnali cselekvéssel lenne megakadályozható a húsz éven belül bekövetkező egészségügyi és financiális válság.


Azzal is számolnunk kell, hogy 2050-re megkétszereződik világszerte a 60 éven felüliek száma. Tehát egyre öregedő népességnek kell szembenéznie a betegségekkel, így az egészségügyi ellátásuk is egyre nagyobb költséget jelent a nemzetgazdaságoknak. Az említett tanulmány azért is jelentős, mert eddig még sosem látszott ilyen világosan, milyen hatalmas arányban halnak meg emberek a produktív éveik közepén. Ez pedig nemcsak a családoknak óriási veszteség, de az egészségügyi rendszerre és a világgazdaságra nézve is katasztrófával fenyeget. Éppen ezért feltétlenül cselekvésre kell felszólítani az állami és a magánszektort is.
A kormányzatoknak látniuk kell, hogy a csődközeli állapotot csak akkor lehet megakadályozni, ha ebben a pillanatban elkezdik az egészségügyi fejlesztéseket és a kampányokat az egészségesebb életmód mellett, az egyéneknek pedig el kell fogadniuk, hogy az egészségükért önmaguk a felelősek.

Tennünk kell az egészségért!

– Öt fő lépés van, amelyet mindenképpen meg kell tennünk magunkért, az egészségünkért – ismerteti dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa. – Az első a rendszeres mozgás beépítése az életünkbe, a második az egészséges étkezés, a harmadik a dohányzás elhagyása, a negyedik az alkoholfogyasztás mérséklése és végül a stressz-menedzsment. Ezen életmódbeli változtatások mellett természetesen nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres orvosi szűrések jelentőségét sem, hiszen egy betegséget mindig könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, illetve az idejében elkezdett gyógyítás hatásfoka is jóval nagyobb.
Sokan azért nem kezdenek bele az életmódváltásba, mert félnek, hogy alapbetegségük mellett ezt nem tehetik meg büntetlenül. Holott szinte nincs olyan betegség, amelynek ne javítana állapotán a megfelelően kialakított, mozgásban gazdag életmód. Magas vérnyomással, cukorbetegséggel, mozgásszervi vagy szív- és érrendszeri panaszokkal, sőt mentális zavarokkal is fontos egészségesen élni, ám ehhez mindenképpen igénybe kell venni szakértő irányítását és felügyeletét. A már hazánkban is elérhető életmód-orvoslás-felmérés és az ennek alapján kialakított személyre szabott életmódprogramok megoldást jelenthetnek a már kialakult betegségek kezelésében és a megelőzésben is.

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!