Vakságot gyógyíthat Európa első emberi őssejt-kísérlete

2011. 09. 23.
Szerző: Szimpatika
Európa első őssejt-kísérlete során egy gyógyíthatatlan szembetegséget szeretnének kezelni.
A londoni Moorfields Szemkórházban tizenkét olyan embert fognak embrionális őssejtekkel kezelni, akik úgynevezett Stargardt-szindrómában szenvednek.

A betegség, mely minden 10 000 emberből egyet érint, a gyerekkorban alakul ki. A Stargardt-szindrómában szenvedő embereknek egy idő után csak a periférikus látómezejük működik.

A teszt során a embrionális őssejtekből képzett retinasejtek beültetésének biztonságos lehetőségét vizsgálják majd.

Az európai kutatás egy amerikai biotechnológiai vállalattal, az Advanced Cell Technologyval (ACT) közösen zajlik. Gary Rabin, a cég vezetője elmondta, a mostani tesztek mérföldkőnek számítanak a regeneráló orvostudományban.

Az őssejtek egyébként olyan sejtek, melyek képesek átalakulni az emberi test bármely típusú sejtjévé, így lehetőséget adva eddig gyógyíthatatlannak hitt betegségek kezelésére, mint például a Parkinson-kór, vagy a gerincbénulás.

A mostani kutatásban is használt embrionális őssejtekkel történő kezelés komoly etikai vitát váltott ki. A felnőtt szervezetből kinyerhető őssejtekkel ellentétben az embrionális verziót pár napos, mindössze 50-150 sejtből álló magzatokból veszik, melyek ezután elpusztulnak.

Ugyan az embrionális őssejtek sokkal hatékonyabbak, mint a már felnőtt szervezetből nyert verzió, nem ez az egyetlen érv használatuk mellett. A vita egyik oldalán állók szerint ez gyilkosságnak minősül, a kutatást végző szakemberek azonban emlékeztetnek arra, hogy az őssejteket abból a több százezer rendelkezésre álló magzatból veszik, melyeket például a lombikbébi program keretében megtermékenyítettek, de nem kerültek beültetésre, ezért úgyis megsemmisítették volna őket.

Forrás: Kultúrpart

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!