Újra támad a gyermekbénulás

Szerző: Szimpatika
Több mint tíz év szünet után ismét gyermekbénulást okozó poliovírust találtak Kínában. A fertőzés Pakisztánból terjedt át, és a világ több országában is felütheti a fejét.
Immár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette, hogy a gyermekbénulás vírusa terjed Kínában.

Az ujgur nemzetiség által lakott észak-nyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) tartományban az elmúlt két hónap során kilenc, a WPV1 poliovírussal összefüggésbe hozható megbetegedést regisztráltak. A terület Pakisztánnal határos, a vírusfaj pedig megegyezik a keleti szomszédban fellelhetővel, így valószínűsíthető, hogy az onnan terjedt át Kínába.

A hatóságok már vizsgálják a bejelentett eseteket, a vírus továbbterjedésének megakadályozására erőteljes és átfogó oltási kampányt indítottak. A poliovírus rendkívül fertőző, élelmiszerrel, ivóvízzel és ürülékkel terjed. A kórokozó a központi idegrendszert támadja meg, és nem ritkán bénulást is okozhat. Poliovírust utoljára 1999-ben regisztráltak a távol-keleti országban, akkor Indiából került a határokon belülre. Nyugaton – a kötelező védőoltások bevezetése miatt – a vírus okozta gyermekbénulás nem fordul elő, az európai régiót a Világszervezet 2002 júniusában nyilvánította poliomentessé.

A hét elején kiadott közleményében a WHO a vírus további országokba való terjedésének magas kockázatára hívja fel a figyelmet. A novemberben kezdődő mekkai zarándoklat ugyanis a Pakisztánban élő muszlimok nagy tömegeit mozdítja majd meg, a fertőzés így az ázsiai kontinensen kívül is számos országban felütheti a fejét.

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!