A fehér fény káros az egészségre

2011. 09. 15.
Szerző: Szimpatika
A fehér fényű izzók jóval erősebben fékezik a szervezet létfontosságú melatonintermelését, mint a sárgásan világítók – erre jutottak egy nemzetközi tanulmány szerzői.
A fehér izzók fénye rövidebb hullámhosszú – 440-500 nanométer közötti –, mint a sárgáké, elsősorban kültéri, közterületi világításban használatosak, és kevesebb energiát fogyasztanak, mint a sárgák. Viszont az olasz, izraeli és amerikai tudóscsapat kutatási eredményei szerint háromszor jobban elnyomják az élő szervezet melatonintermelését, márpedig ez a hormon felelős biológiai óránk pontos "beállításáért", ismert antioxidáns és rákbetegség elleni hatása. Hiánya magatartási zavarokban és más egészségügyi problémákban is megmutatkozhat.

A tudósok – akik között akadt csillagász (a fényszennyezés szakértője), fizikus, biológus – azt javasolják, hogy a fehér fényű (amely a színspektrumban valójában kék) égőket csakis ott használja az emberiség, ahol elengedhetetlenül szükséges.

A melatonin termelődésének zavara nemcsak emberre káros, hanem állatra is – jegyezte meg a tanulmányt ismertető Science Daily című honlap.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!