A titokzatos pandamacik

2011. 09. 24.
Szerző: Szimpatika
Fogságban tartott pandákkal végzett kutatások kiderítették, hogy az állatok által kiadott hangok is jelzik gazdájuk nemét, korát és reproduktív státusát. A látásvizsgálatok pedig jelezték, hogy a pandák szeme körüli folt alakja is egyéni információkat hordoz, mi több, az állatok egy évig is képesek megjegyezni az egyes foltok közti apró különbségeket!

Ezek az eredmények különösen mély benyomást keltenek, ha figyelembe vesszük, hogy milyen rövid ideje tart a pandák kutatása. Először 1980-ban került sor például arra, hogy nemzetközi összefogással vizsgálják az állatokat természetes élőhelyükön. A Vadvédelmi Világalap (WWF) és Kína közös programja az után indult el, hogy a szervezet egymillió dollárért korszerű tenyésztelepet létesített.

Lenyűgöző kutatási eredmények

 

A pandák és a komoly pénzek közti kapcsolat azóta is fennáll. Az 1980-as években Kína rövid távú kölcsönökért óriáspandákat küldött külföldi állatkertekbe. Jelenleg a legtöbb állatkert évi egymillió dollárt fizet pandapáronként, és az ázsiai ország a vadon élő állatok védelmére fordítja a pénzt.

Bár ezen a területen a kínai vidékfejlesztés előrehaladtával egyre komolyabb kihívásokkal kell számolni, vannak jelentős eredmények is. Kína 1998-ban általános fakivágási tilalmat vezetett be a természetes erdőkben, aminek köszönhetően a pandarezervátumok száma húszról hatvanra nőtt. Az UNESCO 2006-ban a világörökség részének ismerte el a Szecsuáni Óriáspanda Menedéket, amely egymillió hektáros erdős területen hét természetvédelmi körzetet és kilenc nemzeti parkot foglal magába. A világ pandapopulációjának csaknem 30 százaléka él ezen a vidéken.

A fogságban tartott pandák életében is alapvető változások következtek be az utóbbi években. A szaglásukról szerzett ismereteknek köszönhetően számuk jelentősen gyarapszik: az idén több mint 300 kis panda született, és ez valószínűleg elég a genetikai frissesség fenntartásához, anélkül, hogy újabb szabadon élő óriáspandát kellene befogni.

Korábban azt mondták, hogy az óriáspanda kihalásra ítélt, alkalmazkodni alig tudó állat, ám az utóbbi harminc év lenyűgöző kutatási eredményei magukért beszélnek. Egy szokatlan genetikájú, megjelenésű és viselkedésű állatot mutatnak, amely azonban sok szempontból kivételesen jó alkalmazkodóképességgel bír. Igaz, hogy életterének ember általi rombolása komoly következményekkel járt, de miután Kína nagyon határozottan elszánta magát "nemzeti kincse" megóvására, hosszú távú túlélésének esélyei valószínűleg ma sokkal jobbak, mint bármikor korábban az elmúlt 50 év során.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!