Amit a böjtről tudni kell...

Szerző: Szimpatika
Manapság egy európai átlagember szervezetébe – a gyógyszereken kívül! – 1 1/2 kg vegyi anyag kerül évente. Ha ehhez hozzávesszük a cigarettát meg az alkoholt, nyilvánvaló, hogy jót teszünk magunknak minden böjti nappal.

A nyugati kultúra embere két-háromszorosát fogyasztja annak a táplálékmennyiségnek, amelyre szervezetének valójában szüksége van. Az ily módon igénybe vett szervezet kevésbé ellenálló, hiszen többszörös munkát végez. A rossz táplálkozás tehát kedvez a betegségek kialakulásának. Ilyenformán a koplalás tulajdonképpen gyógyítás! Megfigyelhető például, hogy a beteg gyerekek, de az állatok is – akik még ösztönösen esznek, illetve betegség esetén nem esznek – önmagukat gyógyítják a böjtöléssel. Láz, izomgörcs, influenza, fülgyulladás és emésztési problémák esetén a pihenés és egy 2-3 napos böjtkúra minden orvosságnál hatékonyabb. 


Mert a böjt lélegzetvételnyi szünetet ad az újabb és újabb táplálékot feldolgozni kényszerülő szervezet számára. A koplalás belső nagytakarítás, ilyenkor távoznak azok a salakanyagok és mérgek, amelyek apránként felhalmozódnak szervezetünkben, leépül a lerakódott felesleges fehérje, a legkisebb véredényekben, a hajszálerekben és a kötőszövetekből pedig a vese segítségével kiválasztódnak és kiürülnek a lerakódott méreganyagok.

 

Az evés és a böjtölés ugyanúgy összetartozik, mint az alvás meg az ébrenlét, a belégzés és a kilégzés. Természetes életritmusunkban mindkét pólusnak megvan a maga helye: az étkezési és böjtperiódusok állandó váltakozásában élünk, csupán a ritmus szabályozható. A civilizáció fejlődésével majdnem feledésbe merült ez az igazság. A böjtperiódusok egyre rövidebbek. De nemcsak a civilizációs fejlődés, a természettől és a természetes élettől való eltávolodás tüntette el az életünkből a rendszeres böjtöt, hanem a vallásos élet visszaszorulása, hiszen a vallási böjtök hagyományai elveszítették jelentőségüket. A vallások mind többet és többet veszítettek hagyományaikból, így mára a böjtölésnek néhány szegényes maradványa maradt csupán: nálunk elsősorban a nagypénteki böjt, a görög-ortodoxoknál a húsvéti, a zsidó hagyományban pedig a jomkippur. 

Többféle böjt létezik. A teljes böjt esetén csak vizet és teát ihatunk.

Léböjtkúrában naponta ötször frissen préselt gyümölcs vagy zöldséglevet iszunk, és sok-sok vizet.

Tarthatunk kásakúrát is. Ilyenkor zabból, rizsből, lenmagból folyékony állagú kását főzünk, természetesen só és cukor nélkül. Kis adagokban és melegen együk a kását, ha pedig egy kicsit barátságosabbá szeretnénk tenni az étkezést, szórjunk rá egy kevés fahéjat vagy keverjünk hozzá kiskanál mézet!

Gyógyböjt során teát és vizet iszunk a nap folyamán, valamint két alkalommal főtt zöldség levét vagy nyersen préselt gyümölcs- és zöldséglevet. Elsősorban az anyagcserezavarokon segít.

Terhes nők és kismamák ne koplaljanak, mert azonnal megszakítja a tejkiválasztást, de a nagyon idősek és a szívbetegségben szenvedők sem. Nem javasolják a szakemberek  a böjtöt a rákos és  az  AIDS-es betegeknek sem, mivel nem rendelkeznek megfelelő életenergiával.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!