Fekete riasztás

2011. 09. 09.
Szerző: Szimpatika
A parlagfű magas pollenszórása miatt helyenként elrendelt fekete riasztás idején már az allergiás tüneteket egyébként alig produkálóknak is súlyos tünetei lehetnek. A legmagasabb szintű riasztás várhatóan nem lép életbe, de a napi értékek ettől függetlenül elérhetik az extrém magas kategóriát is.

Nékám Kristóf allergológus csütörtökön az MTI-nek elmondta: ha valaki nagyon allergiás, már az alacsony pollenszámtól is súlyos tünetei lehetnek. A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt elrendelt fekete riasztást szinte már "katasztrófának" nevezte. Mint mondta, ilyenkor már az alig érzékenyeknek is vannak tüneteik. A nagyon érzékenyek, a nagyon allergiások ilyenkor kórházba is kerülhetnek, közülük az asztmások akár életveszélyes állapotban is.

Mint mondta, az elmúlt napokban az ambulancián tömegével jelentkeztek azok a betegek, akik nem tudnak aludni, mert be van dugulva az orruk. A parlagfű-allergiások leggyakoribb tünetei közül kiemelte a könnyezést, a szemek, a száj és a fül viszketését, az orrdugulást és a tüsszögést. Előfordulhat még légszomj is, ez viszont akár pánikszerű tüneteket is okozhat – figyelmeztetett.


Az allergiásoknak a parlagfűvel erősen szennyezett területeket ajánlott kerülniük, de ezeken kívül sem javasolják, hogy napközben a szabadban tartózkodjanak. Ajánlott a gyakori mosakodás, továbbá az orvossal egyeztetett allergia elleni gyógyszer szedése. Ennek kapcsán Nékám Kristóf azt mondta: az allergia elleni készítmények támogatása az elmúlt időszakban csökkent, attól viszont nem tart, hogy készlethiány lépne fel.

Az allergológus továbbá hangsúlyozta: a parlagfűvel szennyezett területek nagysága folyamatosan nő Magyarországon. Eddig voltak ugyan jó szándékú kezdeményezések, de teljesen hatástalan intézkedéseket is tettek – mondta Nékám Kristóf, aki szerint a helyzet megoldása közös akciót igényelne.

Az idei parlagfűszezonban indította el az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) az úgynevezett Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR), amelyben térképen látható, hogy milyen magas a levegő pollenszennyezettsége az ország különböző területein. Az egyes mérőállomások előző héten mért napi pollenkoncentrációs adatainak átlagolásával kijött értékekhez egy 9 fokozatú színskála társul. A színek sötétedésével jelzik az egyre magasabb pollenkoncentrációt. Az első a fehér szín, amely azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen. Alacsony pollenszórás esetén elsőfokú figyelmeztetés lép életbe, melyet zöld színnel jelölnek. Ekkor egy átlagos napon a levegő köbméterenkénti pollenszemtartalma 1 és 9 között van. A levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja már közepesnek számít, ha ez az érték 10-29 közé esik. Ekkor a narancsszínű, másodfokú figyelmeztetés lép életbe.

Ha az előző heti adatok alapján egy átlagos napon a levegőben a parlagfű köbméterenkénti pollenszemtartalma harminc felett van, az már magas pollenszórást jelöl, innen indulnak a színskála hat szintű riasztási fokozatai. Az elsőfokú riasztás színe piros, ekkor a levegőben egy napon 30-49 között lehetnek a parlagfű pollenszemei. Ha ugyanez az érték 50-99 között van, akkor másodfokú, vörös riasztás rendelnek el.

Ha egy átlagos napon a levegő köbméterenkénti pollenszemtartalma száz felett van, a parlagfű pollenszórása már nagyon magasnak számít. Ezen belül három kategória különül el: 100-199 pollenszemtartalom között (harmadfokú) bordó riasztás, 200-499 pollenszemtartalom között (negyedfokú) sötétbordó, 500-999 pollenszemtartalom között (ötödfokú) fekete riasztás.

Ha a hét legtöbb napján az ezret is meghaladja a levegő köbméterenkénti pollentartalma, az azt jelenti, hogy a parlagfű pollenszórása már "extrém magas". Ekkor lép életbe a legmagasabb riasztási fokozat, amelyet ambrózia szín jelöl.

Apatini Dóra biológus az MTI-nek azt mondta: várhatóan nem lesz szükség arra, hogy ambrózia szintű riasztást adjanak ki. Ugyanakkor kiemelte: a riasztási fokozatok elrendelése heti átlagértékek alapján történik. Ettől függetlenül eddig Győrben és Nyíregyházán egy-egy, Pécsett pedig két napon is meghaladta az ezres határértéket a parlagfű pollenszórása. Emellett megjegyezte: a nagyon érzékenyeknek már a 100-as érték felett komoly tüneteik lehetnek.

Ahogy a jelenlegi fekete riasztás is mutatja, a parlagfű-allergiások számára a legveszélyeztetettebb területek Pécs és Nyíregyháza környéke. A biológus azt mondta, jelenleg úgy tűnik, hogy a szezon csúcsán már túl vagyunk, miután sok állomáson szombaton mérték a legmagasabb értékeket, azóta pedig némileg csökkenő tendencia látható.

Apatini Dóra arra is kitért, ha nem lesz hosszú és tartós lehűlés, mint tavaly volt, akkor valószínű, hogy az allergiásoknak még októberben is okoz majd tüneteket a parlagfű, melynek pollenszemei a levegőben az első fagyokig tartanak ki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!