Víz helyett vörösbort a várandós nőknek

2011. 09. 01.
Szerző: Kulturpart.hu
Víz helyett vörösbort ajánlottak a terhes anyáknak a tizenötödik századi orvosok – derül ki a középkori medicinának szentelt könyvből, amely egy bostoni konferencia előadásait tartalmazza.
A kötet, amely a Cambridge Scholars Publishing kiadó gondozásában látott napvilágot, korabeli tudományos és vallási írások, valamint Dante és Boccaccio művein keresztül mutatja be, hogy a középkori Itáliában milyen "multifunkcionális" szerepet tulajdonítottak az ételeknek-italoknak – olvasható a Medievalist.net történelmi hírportálon.

A korabeli hiedelmek szerint bizonyos étkek, ha túlzásba viszik fogyasztásukat, nemcsak fizikai romlást okozhatnak, hanem kedélybeteggé is tehették az embert.

A középkori orvosok szerint különös hatással bírtak az ételek-italok a magzatokra: a kötet egyik tanulmánya górcső alá veszi Michele Savonarola (1385-1468), a Padovai és a Ferrarai Egyetem professzorának De regimine vernacular pregnantibus noviter natorum et usque ad septennium című művét, amely a várandós anyákat látja el tanácsokkal.

A tudós, aki a Ferrarát irányító d'Este-ház (1240-1587) udvari orvosa, a város nemes asszonyait kívánta segíteni abban, hogy fiút hozzanak a világra, Michele Savonarola meggyőződése szerint ugyanis az anyák étrendjével befolyásolni lehet a magzat nemét. Mint írja, ahhoz, hogy "egészséges, megfelelő" hőmérsékletű fiú szülessen, a jövendőbeli anyáknak meleg és száraz ételeket kel fogyasztania, amelyek "visszaszorítják" az "alacsonyabb rendű" asszonyi kvalitásokat.

Az itáliai orvos ajánlásai között szerepel, hogy a várandós korpából készült kenyér helyett búzalisztből sütött cipót fogyasszon, tartózkodjon a sült haltól, de célszerű korlátozni a gyümölcsöket is az étrendben. Ami az italokat illeti, a száraz vörösbor ajánlott.

Mint Michele Savonarola írja, a várandós anyának tartózkodnia kell a hideg víztől, amely kártékony a magzatra nézve, és leánygyermeket "eredményez". A doktor felsorolja továbbá, hogy milyen ételek okozhatnak vetélést, s óva inti az anyákat a gránátalma "kockázatos" fogyasztásától is, amelynek legfeljebb a leve megengedett, a borba keverve.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!