Fájdalmas szoptatás

2008. 08. 01.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Augusztus 1-jén kezdődik meg a szoptatás világhete. Ennek kapcsán ejtünk szót a kisbabák táplálása során felmerülő egyik komoly nehézségről, a mellbimbó kisebesedéséről, mely számos édesanya helyzetét nehezíti meg gyermeke táplálásakor.
Amíg a csecsemő nem tanulja meg megfelelően szájába venni édesanyja mellbimbóját, vagy rosszul helyezzük őt a mellre, komoly nehézségeket okozhat a bimbó, illetve a bimbóudvar kisebesedése. Ez a terület ilyenkor ugyanis nemcsak bepirosodik ilyenkor, de égető fájdalmat is okoz, különösen, amikor a baba szája hozzáér. Egyfajta kezelési megoldás lehet ezen esetekre a bimbóvédő használata a szoptatás alatt, de ez nem mindenkinek válik be igazán; sokszor maga a baba is tiltakozik az idegen anyag és szag miatt. A sterilizált bimbóvédőt használat előtt megpróbálhatjuk pár csepp anyatejjel bekenni, az elveszi valamennyire a műanyag szagát.

A kisebesedés okozta nehézségek elkerüléséhez fontos, hogy a babát mindig csak addig hagyjuk a mellen, amíg kiszívja a tejet, ne engedjük tovább szopni. Szoptatás alatt próbáljuk a baba helyzetét változtatni, hogy a bimbóudvart különböző pontokon érje nyomás, és ezáltal mindenhonnan ürülni tudjon a tej.

Szoptatás után langyos vízbe mártott törülközővel tisztítsuk meg a mellet, majd langyosra állított hajszárítóval szárítsuk meg. Kenjük be bimbóvédő krémmel - ezt bababoltokban, patikákban, illatszerboltokban is megtalálhatjuk -, ez a gyulladást is, az égető érzést is enyhíti. És amennyit csak lehet, levegőztessük a mellet; hagyjuk szabadon, hadd levegőzzön a sebes bőr, lehetőleg több órát is naponta.

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!