Strandkasztok

Szerző: Sallai Ervin
Az ember egy forró augusztusi napon könnyen azon kaphatja magát, hogy csobbanna egyet a Balaton hűsítő vizében. Nem szabad azonban hűbelebalázs módjára leterítenünk a pokrócunkat a parton, hiszen a strandokon komoly kasztrendszer alakult ki, melyet ha nem ismerünk, atrocitásoknak tehetjük ki magunkat. A következőkben pár alaptípus ismertetésével igyekszem segíteni a nyaralni vágyóknak, hogy megtalálják, hova is tartoznak.

Gyurma Gyurka és Plasztik Barbi



A szteroidmalac és kedvese minden strandon megtalálható. Gyurka akkora, hogy a hennatetoválást tedihengerrel viszik fel a hátára. Nyakában egy combvastagságú aranyláncon 1:1 méretarányú Krisztus lóg a kereszten. A levegőt Balatonaligán beszívja péntek délután, megfeszítve a hasizmokat, és csak vasárnap este fújja ki, amikor a megérdemelt hétvégi pihenő után elhagyja Siófokot, és 140-nel siet haza a leállósávban. Gyurka jó kedélyű. Gyakori telefonálásában nem zavarja meg, amikor a hangosbemondó hisztérikusan kéri őt, hogy a liechtensteini rendszámú rokkantkártyás terepjáró tulajdonosa álljon el a gazdasági bejárat elől, mert a rohammentő nem tud bejönni az infarktusos betegért. Gyurka kedvese Barbi, a nagyszerű géneknek és a 21. századi orvostudománynak köszönhetően az összes üdülő szemét odavonzza, korra és nemre való tekintet nélkül. Grandiózus ajkai egy öblös diszperzites vödörnyi botoxot nyeltek el, keblei dacolnak a gravitációval, zsinórtangája a popsik közé bevágva felfedi a diszkrét kétarasznyi nonfiguratív tetkót. Egyenletes barnasága a bizonyítéka annak, hogy nem volt kidobott pénz a szoláriumra fordított, kisebb lakás árának megfelelő összeg.


Szapora Szabolcs és becses családja


Szabi elfoglalt ember. Tébolyult tekintetén az elcsigázottság tompa redőnye jelzi, hogy rég volt már a hajnali fél ötös ébredés, amikor a legkisebb gyermekét – Botondkát – megetette neje lefejt tejével. Strandra érkezése Guinness-rekordba illő teljesítmény. Szinte hihetetlen, hogy egyetlen férfi képes legyen egy ikerbabakocsi, három hűtőtáska, két napernyő, valamint megszámlálhatatlan szatyor cipelésére. Az első két óra gyorsan elrepül Szabolcs számára – ezalatt felfújja a csónakokat, matracokat, úszógumikat és karúszókat. Szerencsére nem szédül el a sok fújástól, hiszen percenként alkalma nyílik megpihenni, amikor bocsánatot kér egy szomszédos strandolótól, hogy Csenge odarúgta a labdát. Szabolcs nem étkezik. Kora délután ugyan elfogyasztana egy sajtos lángost, de Áronkának éppen nagydolga akad, így Szabolcs vécére kíséri. Mire visszatér, neje már kidobta az érintetlen ételmaradékot, nehogy odavonzza a hangyákat- Felesége, Takaros Tünde folyton az árnyékban tartózkodik, mint egy vámpír, aki a nap megsemmisítő erejétől tart. A századelő polgáraihoz hasonlóan a rekkenő hőségben is bő hosszúnadrággal és nyári blúzzal rejti el testét. Ez alól csak akkor tesz kivételt, amikor a környékbeli nyaralók teljes döbbenetére előkapja mellét, és megszoptatja látszatra iskoláskorúvá cseperedett gyermekét. Büszkén, némi harcias provokációval bátorítja a meztelenül grasszáló Áronkát, hogy pisiljen nyugodtan a fa tövébe, ne zavarja, hogy a tőle húsz centire dolgozó vattacukros kezében ettől megremeg a pálca.


Hans Hanzi


Nosztalgiázni érkezett a Plattensee partjaira. Bár lábán már Crocs papucs feszül, a hosszú évtizedek nyarai beleégették a barna műbőr szandál inverzét. Fecskéje vaskos pénztárcát szorít szikár medencecsontjához, felgyűrt ujjú pólójából pedig egy doboz cigaretta kandikál ki az elmaradhatatlan Zippo öngyújtóval. Fél szemével Barbit nézi, és tudván, hogy a magyar lányok harapnak a külföldi pasikra, időnként megpörgeti ujja körül a 89-es dízel Merci kulcsait, amellyel még a Páneurópai Piknikre jöttek érte a nyugat-német rokonok. A kilencedik korsó sör után fel sem tűnik neki, hogy a pultos srác 170-es vételi árfolyamon fogadja el tőle az eurót. Hans az egyetlen, aki két hét vihar után is bátran besétál a Balaton 14 fokos hullámai közé, és aki nyelvcsettintve kanalaz bele a vízzel felöntött előző napi pörköltbe, amit ő rejtélyes okoknál fogva gulashzuppénak hív.


Zigi és baráti köre


Zigiék tizenketten érkeztek a strandra öt óra egy perckor, hogy a 17.00-tól érvényes kedvezményes esti belépővel jöhessenek be. Vettek is a jegyből rögtön kettő darabot, így este hétre Zigi az összes cimborát behozta a kapun egyesével. A vidám raszta falka kedélyesen passzolgatja a labdát a pázsiton, miközben a csapat tíz fiú tagja megpróbálja felszedni a két vihogó lányt. A pokrócokon hagyott fejenként két mobilból összesen 24 különböző zene szól, így Zigiék észre sem veszik, hogy a helyi Pepe és haverja kényelmesen ellop tőlük 6-8 telefont. Amikor Zigiéknek feltűnik este 9 körül, hogy eltűntek a készülékek, annyira kiborulnak, hogy le kell inniuk magukat. Tekintve, hogy még nem töltötték be 18. életévüket, a parti sétányon pont Pepét kérik meg, hogy vegyen egy üveg vodkát nekik. Pepe már az üzletben leissza a szesz felét, és ásványvízzel pótolja, de a maradék két deci vodka így is elég, hogy Zigi tizenketted-magával berúgjon tőle, és aludjon másnapig, amikor a kasztok újra gyülekezni kezdenek a strand bejáratánál

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!