Miért hízunk, amikor annyira szeretnénk fogyni?

Szerző: Szimpatika
Barátaim sokszor panaszkodnak, hogy minél többet fogyóznak, annál jobban híznak! Hogyan lehetséges ez? Mindenkinek van egy napi energiaigénye, még akkor is, ha nem csinál semmit. Az automatánk rááll erre az értékre, és megjegyzi! Mi van, ha hirtelen elkezdünk fogyózni? Ma kevesebb kalóriaértékű táplálékot veszünk magunkhoz, mint tegnap. Az automatánk tudomásul veszi ezt, és bekapcsol más energianyerő útvonalakat.

A belső energiaraktárakban kezd keresgélni. De az energiaraktáraknál van egy felhasználási sorrend. Első a raktárak közül a máj glikogénraktára, ha üres a raktár, akkor továbbmegy az automata a fehérjeraktárakhoz, az izmokhoz, és elkezd energiát nyerni az izmok fehérjéinek lebontásából. De ennél a raktárnál vannak gátló mechanizmusok, csak a használaton kívüli izmokból vehet el fehérjét az energianyeréshez.

Ha nincs olyan használaton kívüli izomzatunk, akkor továbbmegy a zsírraktárakhoz, és a zsírt égeti, hogy energiához jusson az alapanyagcsere. Mi a jó abban, hogy az üres glikogénraktárak után először a fehérjeforrásokat keresi, majd csak a legvégén a zsírraktárakat? Ha az izomszövet fehérjéit bontjuk, azzal csökken az izomszövetünk, de mivel egy gramm izomszövet négyszer akkora energiát fogyaszt a puszta létével, mint egy gramm zsírszövet, ezért az izom csökkentésével a napi energiaszükségletet is négyszer jobban csökkentjük mintha a zsírszövetet bontotta volna a szervezetünk.

Mi van a fogyókúra (koplalás) kezdeténél? Először az izomzatunk fogy. Ezzel energiát nyerünk, de egyben csökken a napi energiaszükségletünk is. Ha nem mozgunk, nincs az izomzatunkra szükség, az automatánk nagyon le tudja vinni a napi energiaigényünket az izomfehérjék bontásával. Miközben szenvedünk, mert az éhségérzetünk nagyon erős. Ha elég kitartóak vagyunk az éhezésben, akkor elérhetjük azt is, hogy az alapenergiát a zsírszövet lebontásából nyerjük, de mindenképpen ez az utolsó stádium.

A napi energiaigényünket drasztikusan levittük az izomzatunk csökkentésével, de már nem bírjuk tovább a gyötrő éhezést. Feladjuk a fogyókúrát és újra elkezdünk enni normálisan. Mi történik most? A túlélő automatánk az aznap érvényes napi szükséglet feletti energiabevitelt fölöslegnek fogja elkönyvelni, így, mint a fölösleget mindig, a zsírraktárakba irányítja a „plusz bevételt”. Mit tapasztalunk egy-két hét múlva? Miközben az izomzatunk visszafejlődött, a zsírszövetünk csaknem a duplájára nő, ahhoz képest, mielőtt a fogyókúrát elkezdtük.

Mi ebből a tanulság? Sohase próbálkozzunk passzív koplalással lefogyni. Bár ez is lehetséges, de akkor a koplalást életformává kell tenni, mint ahogy a fakírok teszik. A tevékeny, mai kor embere csak mozgásfokozással, vagy rendszeres edzéssel tud a zsírszövetet csökkentve lefogyni. Ha ugyanis az izomzatunkat használjuk, akkor az automatánk az izomszövettől elfordul, és a zsírszövetekhez megy a napi energia fedezéséért. Ebben az esetben még éhezés nélkül is elérhetjük a zsírvesztést, mert az aktív izomzattal a gyötrő koplalás helyett csak az edzés intenzitását kell növelnünk, ha többet akarunk fogyni.

Forrás: Dr. Hummel Zoltán a Prímbiotikum felfedezőjének hírlevele

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!