A nassolás nem oldja meg a problémákat

2008. 07. 24.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A stressz rendszerint megváltoztatja étkezési szokásainkat. A ránk nehezedő nyomás hatására választunk rendszerint egészséges ételek helyett magas zsír-, és cukortartalmú nassokat. Mindemellett a főétkezések mennyiségét –ezzel együtt a zöldségbevitelt- is csökkentjük, a hiányzó kalóriákat pedig szintén magas zsír-, és cukortartalmú falatokkal pótoljuk.
A vizsgálatban 422 egyén étkezési szokásait követték nyomon. A résztvevők egy, vagy több apróbb stresszhelyzet hatására a főétkezések közti nassolás mennyiségének növekedéséről, a főétkezések mennyiségének, s a zöldségfogyasztás csökkenéséről számoltak be. A stresszhelyzetek apróbb munkahelyi, vagy egyéb, munkával nem kapcsolatos eseményeket jelentenek úgy, mint összetűzés egy kollégával, egy kulcs elvesztése, határidő elmulasztása, prezentáció előadása. A tanulmány szintén kimutatta, hogy a mentális stressz inkább hajlamosít a nassolásra, mint a fizikai.

A stressz hatására fokozott nassolást kezdő egyének, vagyis az „emocionális táplálkozók” jellegzetesen sebezhetőbbek társaiknál, s a táplálékot, mint az öntudatuktól való menekülési lehetőséget kezelik. Vagyis idegesség, vagy valamely önmaguk ellen irányuló negatív érzelem jelentkezése esetén figyelmüket inkább az étkezésekre irányítják. Az egészségtelen szokások felvételére is a nők hajlamosak inkább. Ezek közül a korábban már említett magas zsír-, és cukortartalmú ételek mellett a dohányzás, s a koffein fogyasztás a jellemző.

Nassolás helyett fogyasszunk inkább folsavban, s B vitaminban gazdag táplálékokat: spárgát, marhahúsból készült ételeket, melyek segítenek hangulatunk stabilizálásában. A tej szintén gazdag B2 és B12 vitaminokban, illetve antioxidánsokban. A túró fehérjében és kalciumban gazdag táplálékforrás. Magas proteintartalmánál fogva a hosszú időre telítettség érzetet okoz, s így elkerülhetjük a nassolást.

A narancs és fekete áfonya magas C-vitamin tartalmánál, a mandula pedig magas E-vitamin tartalmánál fogva, antioxidánsként nyújt védelmet a stressz hatására szervezetünkben szétáradó káros szabadgyökök ellen. A tonhal fogyasztása magas B6 és B12 vitamin tartalmánál fogva ajánlott a stressz leküzdésére. A számtalan fontos vitaminnal dúsított gabonapelyhek is segíthetnek a stressz csökkentésében. Burgonya fogyasztásával újra feltölthetjük szervezetünket szerotoninnal, mely jó kedvünkért felelős kémiai anyag.

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!