Hormonpótló csodatorta

Szerző: Szimpatika
Női hormonháztartás – bonyolult összjáték. Ezért nehéz kívülről beleavatkozni.
Az agyban a hipotalamusznak nevezett terület másfél óránként egy megfelelő hormont termel, amely szabályozza az FSH (follikulus  tüszőstimuláló hormon) és LH (luteinizáló hormon) termelését ,és a vérkeringésen keresztül a megfelelő szervekhez való eljutását. Ezek a hormonok további szabályozó hatással vannak a petefészek által termelt hormonok, az ösztrogén és a progeszteron működésére. Az FSH serkenti a petefészekben az ösztrogén és a progeszteron termelését, elengedhetetlen a petefészekben a tüszők fejlődéséhez. A luteinizáló hormon (LH) mind a tüszők növekedésében és sárgatestté alakulásában, mind pedig az ovulációban szerepet játszik. Az ösztrogéneket a petefészek termeli és fontosak a tüsző növekedéséhez és fejlődéséhez. A méhnyálkahártyának a ciklus első felében végbemenő fejlődéséhez, az ún. proliferációhoz szintén szükséges. Legnagyobb mennyiségben az ovuláció előtt termelődik. A progeszteront a sárgatest termeli. Az ovuláció után fokozódik a termelődése, azonban az ovulációhoz is szükség van rá. A ciklus második felében, a sárgatest fázisban a méhnyálkahártya ún. szekréciós átalakulását idézi elő, mely megteremti a beágyazódás feltételeit.

Amikor a petefészek már nem termeli tovább az ösztrogéneket, bekövetkezik a változó kor. Néhány nő ezt nagyon rosszul viseli. A klimaxos tünetek könnyen orvosolhatók hormonpótllással. A hormonpótlás negatív hatásairól azonban maguk az orvosok is vitatkoznak. Ezért sok nő dönt úgy, hogy inkább eltűri a változókori tüneteket, de nem szed hormont. Számukra találta ki egy Nagy-Britanniában élő nő a hormontortát. Amikor az asszony megtudta, hogy nem szedhet hormonpótló gyógyszert, elhatározta, hogy megpróbál valami alternatívát kidolgozni. Az általa kitalált „hormonpótló torta" alapanyagai, például a különböző olajos magvak és a szója igen gazdagok az úgynevezett fitoösztrogénekben – e természetes növényi vegyületek a női hormonok összetételét és működését utánozzák. Az orvosok egy része etikátlannak véli, hogy megfelelő kontrollcsoporttal végzett kísérlet nélkül forgalmazzák e tortát. Szerintük a nagy publicitás hatására sokan csak beképzelik, hogy a csodakészítmény segít rajtuk. Linda viszont nem bánja, hogy az orvosok kételkednek. Vitatkozzanak csak – mondja –, én hiszek benne, hogy magamon és másokon is tudok segíteni.
És hogy mik is e „csodafegyver” alkotóelemei?
Nos, szójaliszt, szójából készült tej, tökmag, mazsola, len- és szezámmag, dió, mogyoró, mandula, szárított gyümölcs, alma és különböző fűszerek, amikkel a gazdag, gyümölcskenyérre hasonlító sütemény íze változatossá tehető.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!