Baktériumokkal a vastagbélrák ellen

2011. 09. 05.
Szerző: Szimpatika
Bélflóránkban 400-500 különböző fajtájú baktérium él. Többségük fontos, barátságos mikroorganizmus, amelynek egészsége egyáltalán nem közömbös számunkra.
A közérzetünket jelentősen rontó gyomorpanaszok, a székrekedés, puffadás, teltségérzés elsősorban a nők életét keseríti. A panaszok hátterében sok esetben a bélflóra egyensúlyának felbomlása, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a stressz áll.


A bélflórát a bélnyálkahártyán helyet foglaló baktériumok és egyéb mikroorganizmusok képezik. Egészséges emberben csupán a vastagbélben képesek szaporodni a mikrobák. A bélnyálkahártya kb. 400 négyzetméteres felszínén kb. 4-500-féle baktérium él a gazdaszervezettel szimbiózist alkotva. Valószínű azonban, hogy a baktériumok 99%-a 30-40 fajból kerül ki. Összes tömegük kb. 1,5–2 kg - ez 1014 baktériumsejtet jelent, ami a szervezetet alkotó sejtek számának tízszerese. A széklet szárazanyag-tartalmának 40-60%-át teszik ki. Létezésük az immunrendszer működése szempontjából fontos. Ezek a mikroorganizmusok képesek meggátolni a bélnyálkahártyán helyet foglaló vírusok, gombák, patogén baktériumok, paraziták szaporodását, képesek az egyensúlyt megőrizni

Sajnos, az antibiotikumok, a klór és egyéb ivóvizünkhöz adott vegyszerek, a túlzott cukor-, zsír- és vöröshúsfogyasztás, valamint az alkohol sok millió baktériumot képes kiölni emésztőrendszerünkből. A következményeket valamennyien ismerjük. De hát mit is tehetünk, ha gyógyszert kell szednünk, ha néha jólesik egy pohár bort meginni vagy egy ünnepi marhasültet elfogyasztani. Nos, sokat segítünk emésztőrendszerünknek, ha rendszeresen fogyasztunk élő baktériumkultúrát tartalmazó joghurtot vagy kefirt. A rendszeres joghurtfogyasztás karbantartja az emésztést, erősíti az immunrendszert, sőt, a legújabb kutatások szerint az élő baktériumkultúrát tartalmazó savanyított tejtermékekben lévő tejsavbaktériumok csökkentik a vastagbélben azoknak az enzimeknek a mennyiségét, amelyek vastagbélrák kialakulásához vezethetnek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!