Igyunk vörösbort leégés ellen

Szerző: Szimpatika
Számos más jó tulajdonsága mellett spanyol kutatók szerint a szőlő és a belőle készült vörösbor véd a napégés ellen is.

Egy friss amerikai statisztika szerint a huszonéves nők többsége szerint szebb a napbarnította bőr a fehérnél. A megkérdezettek általában azt is tudták, hogy az erős napozás jelentősen fokozza a későbbi rosszindulatú bőrdaganatok kockázatát, sőt 50 százalékuk ismer is valakit, aki ebben a betegségben szenved.


Marta Cascante, a Barcelonai Egyetem biokémikusa és munkacsoportja igazolta, hogy a szőlőben lévő flavonoidok csökkenthetik a napsütés okozta károsodás kockázatát. A napsütés ultraibolya-sugárzása nemcsak a bőr leégését idézi elő, de testünk kültakarójának egyes rétegeit fokozottan öregíti, és fontos szerepet játszik a bőr rosszindulatú daganatainak előidézésében.

Az UV-sugárzás a bőrben reaktív oxigéngyököket tesz aktívvá, melyek ott nagy zsírmolekulákat oxidálnak, és ez a folyamat enzimeket (jNK, p38MAPK) ingerel, melyek a kutatók szerint a sejtek halálát okozzák. A vízparton napozók nem is tudják, milyen bonyolult biokémiai folyamatok indulnak el a bőrükben.

A spanyol munkacsoport – melynek dolgozatát a Journal of Agricultural and Food Chemistry közölte – a szőlőből és borból olyan kémiai anyagokat (polifenolok) vont ki, melyek csökkentik az oxigéngyökök megjelenését. Ennek eredményeként az UV-sugárzás következményei laboratóriumi körülmények a bőrsejtekben lassabban és kisebb mértékben alakulnak ki.

A kutatók szerint a szőlőben található védő anyagokat várhatóan nagyobb mennyiségben használja a gyógyszer- és a kozmetikaipar, a további vizsgálatok pedig segítik ennek a biokémiai folyamatnak a megértését.

 

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!