A késő szülés előnyei és hátrányai

2011. 08. 15.
Szerző: Szimpatika
Egyes tanulmányok szerint a negyven év felett szülő nők öt-tíz évvel tovább élnek, mint társaik. Sokak szerint ezek a statisztikák csak a számokkal való játék eredményei, mint ahogy vannak orvosok, akik szerint az sem igaz, hogy a késői szülés késlelteti a menopauzát, lelassítja az öregedést, és megfiatalítja a nő szervezetét is.
Amerikában az elmúlt húsz évben duplájára emelkedett a negyvenes éveikben szülő hölgyek száma, és nálunk is egyre gyakoribb az orvosi értelemben későinek számító szülés


Sok orvos frusztráltan szemléli ezt a jelenséget. Egyre többen figyelmeztetnek: aki igazán akar gyereket, ne várjon ilyen sokáig. Azzal érvelnek, hogy az évek előrehaladtával a női szervezet egyre rosszabb minőségű petesejteket érlel. Míg egy 35 éves asszonynak minden harmadik érett petesejtje „használhatatlan”, addig egy 40 évesnek már minden második. Ez pedig jelentős mértékben csökkenti a teherbe esés esélyét, és növeli a vetélés kockázatát. Azaz a termékenység biztosan csökken.
Egyéb érvek: 40 fölött négyszeresére nő a terhességi cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, gyakoribb a koraszülés, és egy százalékra nő a kromoszóma-rendellenességek (például a Down-kór) kialakulásának esélye.
Egyelőre azonban a fejlett országokban a magasan képzett, több diplomát is begyüjtő, komoly karriert építő nőkre nincsenek nagy hatással ezek a tények. Sokan közülük nem is negyvenes éveik elején, hanem végén akarnak először szülni, és szép számmal akadnak olyanok, akik még az ötvenet is megvárnák. Miként ez nem is olyan régen, egy ötvenes évei fölött járó, népszerű magyar színésznő tette

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!