Se vele, se nélküle – a kötődés típusai

2011. 08. 12.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Baba-mama  Párkapcsolat 
Már a majmokkal végzett régebbi vizsgálatok is rámutattak arra, hogy az anya–gyermek kapcsolat zavara drámai hatással van az utód életének alakulására. A sérült anya–gyermek kapcsolatban, vagy anya nélkül felnőtt nőstény majmok kerülték a fajtársaikkal a szociális és a szexuális kapcsolatot, s ha mégis megtermékenyítették őket, a kölykükkel mostohán bántak, olykor meg is ölték a kicsiket.

Számos megfigyelés nyomán John Bowlby alkotta meg az emlősök és az ember kötődési viselkedésének elméletét, amely hatalmas, máig tartó kutatási hullámot indított el. Az elmélet lényege, hogy biológiailag megalapozott rendszerek felelősek azért, hogy a gyermek és az anya közt kizárólagos és páratlanul szoros kötödés alakuljon ki. A gyermekre jellemző az úgynevezett közelségkereső és -fenntartó viselkedés, amelynek veszélyeztetése szeparációs félelmeket ébreszt. E félelem fiatal korban „hívó hang" kiadására, vagyis sírásra ösztönzi a gyermeket, amely az anyából ösztönös gondoskodási viselkedést vált ki. A másik fontos jellemző, hogy a gyermek egyfajta „biztonsági bázis"-nak tekinti az anyát, játék közben is folyton visszatér hozzá néhány pillanatra, mintegy érzelmileg feltöltődik, s veszély esetén nála keres menedéket.

Sajnos, ez csak elméletileg van mindig így, a gyakorlatban nem, ami a kötődési viselkedés sérülékenységére utal. A kötődést szokás úgy vizsgálni, hogy az anyát és 3-4 éves gyermekét egy szobának berendezett laboratóriumi helyiségben hagyják játszani, majd az anya feláll, kimegy a szobából, később visszatér. A magukra hagyott gyermekek egy része hamarosan sírni kezd, majd amikor az anyja visszatér, hozzá fut, megvigasztalódik, és tovább játszik. A megnyugvást a szívverésük és egyéb testi jeleik mérésével is lehet igazolni. Őket nevezik biztonságosan kötődőknek.

A gyermekek egy másik csoportja szintén sírással reagál anyja távozására, és visszatértekor szintén a karjaiba szalad, ám hamarosan lekéredzkedik, miközben a mérések azt mutatják, hogy nem tudott megnyugodni (a szíve továbbra is gyorsan ver), s nemsokára ismét kéri, hogy vegyék fel. Tehát vágyik is az anyja után, de nem tud igazán megnyugodni a közelében. A mérések szerint már akkor szorong, amikor az anyja még ki sem ment a szobából. Ezt a típust ambivalensen kötődőnek nevezhetjük.

A gyermekek harmadik csoportja nem sír, amikor az anyja távozik, bár a mérések elárulják, hogy ő is feszültté válik, és amikor az anyja visszatér, nem fut oda hozzá, sőt, elutasítja a közeledését, és látszólag nyugodtan játszik tovább, de közben feszült marad. Ezt elkerülő kötődési típusnak nevezzük.

 

A nem biztonságos kötődési mintázatok olyan családokban alakulnak ki, amelyekben a gyermek érzelmi és biológiai szükségleteit bizonytalanul, kiszámíthatatlanul vagy alig elégítik ki.

 

A mintázat tovább él

 

E kötődési mintázatok alapvetően meghatározzák, milyen kapcsolati sikerei, kudarcai lesznek a gyermeknek későbbi életében, ugyanis vizsgálatok bizonyítják, hogy a felnőtt–felnőtt párkapcsolatokban az anya–gyermek kapcsolati mintázat él tovább. Meglepő módon a gyermekkori kötődési kapcsolatokra és élményekre való visszaemlékezés stílusából még felnőttkorban is pontosan következtetni lehet a gyermekkori kötődési mintázatra. A biztonságosan kötődők higgadtan és összefüggően tudnak beszélni a gyermekkorukról, még ha negatív élményeikről számolnak is be. Felnőve egyenrangú kapcsolatokban érzik jól magukat, fontos számukra a kölcsönös elköteleződés és az intimitás, egyben az is, hogy kölcsönösen tiszteletben tartsák egymás autonómiáját és személyiségét. Gyermekeiket szeretetteljesen, elfogadóan nevelik, fölöslegesen nem korlátozzák a tevékenységüket.

 

Az ambivalensen kötődők gyermekkorukról beszélve elmerülnek a részletekben, elkalandoznak emlékeikben, belebonyolódnak a történetekbe, ez azt jelzi, hogy emlékeiknek nincs egyértelmű „olvasata", a visszaemlékezés valójában újabb értelmezési próbálkozás. Az ilyen személyek jellemző élménye, hogy sokkal erősebben vágynak az intimitásra, mint amilyent a partnerük vagy bárki más nyújtani tudna nekik. Sokat álmodoznak, szeretnének közel kerülni másokhoz, de úgy érzik, ez az igényük az embereket megijeszti vagy taszítja. Gyermekeiktől próbálják megkapni azt az intimitást és biztonságot, amit az élet nem ad meg nekik, emiatt gyakran érzelmileg kizsákmányolják és függőségben tartják gyermeküket.

 

Az elkerülő típus nem szívesen beszél a gyermekkoráról, azt állítja, nincsenek is emlékei, a szüleit gyakran idealizálja vagy kedvezőbb színben állítja be, mint ahogy az emlékek alapján gondolni lehetne, de megesik, hogy negatív véleménye van róluk. Felnőttként elutasítja vagy kerüli az intimitást és az elköteleződést, „ jól el van magában", és ezt várja a partnerétől is. Nem belső szükségletből házasodik, és gyakran válik el. A gyermekeivel elutasító, rideg, szigorú, és úgy érzi, terhére vannak a gyermek szükségletei.

forrás:https://www.sulinet.hu/szendi gábor

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
895
Aktív eset:
754
Gyógyult:
94
Elhunyt:
47
Karanténban:
59
Mintavétel:
25748
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.04.07. 07:11

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Áprilisi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 650 Ft

44,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 290 Ft

114,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon® menta ízű belsőleges szuszpenzió

500 ml

2 560 Ft

5,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő Forte 1500 mg filmtabletta

90 db + 90 db

8 580 Ft

47,7 Ft/db
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

BÁNÓ® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 470 Ft

34,7 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

AkusTone fülspray

15 ml

2 120 Ft

141,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Sudocrem®

125 g

2 250 Ft

18 Ft/g
Kozmetikum

Aciclovir AL 50 mg/g krém

2 g

1 140 Ft

570 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 650 Ft

441,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 510 Ft

35,1 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 060 Ft

1624 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 020 Ft

126,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 650 Ft

265 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 980 Ft

66 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 880 Ft

129,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 020 Ft

40,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rutascorbin® 20 mg/50 mg tabletta

50 db

1 140 Ft

22,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el