A beöntés nem egészséges. Sőt, veseelégtelenséget is okozhat!

2011. 08. 09.
Szerző: Szimpatika
A méregtelenítési céllal alkalmazott beöntés gyakorlata nem hordoz egészségügyi előnyöket, ám veszélyes mellékhatásai lehetnek – idézte egy amerikai áttekintő elemzés eredményét a The Daily Telegraph brit napilap (http://www.telegraph.co.uk).

Ranit Mishori, a Georgetown Egyetem orvosi karának munkatársa tanulmányában arra figyelmeztet, hogy a beöntéses méregtelenítés hányingert, puffadást, sőt veseelégtelenséget is okozhat.



A kutató kevésbé erőteljes módszereket ajánl az egészség javítására: kiegyensúlyozott étrendet, rendszeres mozgást, napi hat-nyolc órás alvást és rendszeres orvosi ellenőrzést.

Béltisztítást több ezer éve végeznek az emberek, már az ókori egyiptomiak is úgy vélték, hogy jót tesz az egészségnek, ha vizet juttatnak a végbélbe, mert a test ezáltal megszabadulhat a belek falán felgyűlt szennyeződéstől, amely mérgeket bocsát a véráramba.

A The Journal of Family Practice című amerikai szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a szervezet önméregtelenítésének elmélete a 20. század elején megdőlni látszott, ám az elmúlt évtizedekben az alternatív gyógyászat módszerei iránti érdeklődés növekedésével visszatért. A bélirrigálást sok esetben popsztárok és neves színészek is népszerűsítik.

Az orvosi folyóirat augusztusi számában megjelent áttekintéshez Mishori húsz korábbi tanulmányt elemzett, amelyek az orvosi szakirodalomban a beöntésekkel kapcsolatban jelentek meg, és azokban kevés bizonyítékot talált a módszer hasznára. Ugyanakkor arra figyelmeztet a szerző, hogy a tanulmányok jelentős hányadában a méregtelenítő szerek alkalmazását követő mellékhatásokról számolnak be, így például görcsök, puffadás, émelygés, hányás, a sóháztartás felborulása és veseelégtelenség fordulhat elő.

MTI

 

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!