Vége az esőzéseknek, jön a felmelegedés és a pollenszezon

Szerző: Szimpatika
A meteorológiai előrejelzések szerint felmelegedés jön, a tartós esőzések véget érnek, így várhatóan augusztus elején megkezdődik az idei parlagfű szezon - mondta Apatini Dóra, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) biológusa egy csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kifejtette: a csapadékmennyiség és a hőmérséklet nagyban befolyásolja a pollenszezont. Idén a július közepi szárazság és hőség szinte teljesen kiszárította a növényzetet. Ezt követően viszont sok eső esett, melynek hatására feléledtek a növények. Az előrejelzések szerint a következő időszak időjárása kedvez majd a parlagfű virágzásának, így a levegő pollenkoncentrációja is megemelkedik.


Az Aerobiológiai Hálózat adatai szerint a parlagfű pollenszemei már július közepén megjelentek a levegőben. Az elmúlt hetek esős időjárásának köszönhetően viszont a levegő pollenkoncentrációja még sehol sem érte el a tüneteket okozó közepes szintet.
Apatini Dóra kifejtette: a tavalyi parlagfű szezon rövid volt, de többször mértek kiugróan magas értékeket: például augusztus 27-én Nyíregyházán eddigi legmagasabb napi pollenkoncentrációt mutatták ki. A biológus azt mondta, hogy a jelenlegi előrejelzések alapján a tavalyinál hosszabb szezonra készülnek, de ennek során kevesebb kiugróan magas napi koncentrációs értékekre számítanak.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az OKI honlapján, valamint a tisztiorvosi szolgálat facebook oldalán egyaránt megtalálhatóak a legfrissebb a pollenjelentések - hívta fel a figyelmet Apatini Dóra. Mint mondta az OKI honlapján az egész országra vonatkozóan heti, míg a fővárosi helyzetről napi jelentéseket is meg lehet találni.
Emellett idén elindították az úgynevezett Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is, ahol minden szerdán teljes országos parlagfű jelentést tesznek közzé, mellékelve az egyes riasztási kategóriákhoz tartozó egészségügyi hatásokat.
Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón azt mondta: a lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember kifejezetten a parlagfűre. Őket a szezon kezdete előtt arra emlékezteti az ÁNTSZ, hogy időben kezdjék el szedni gyógyszereiket, gyakrabban váltsanak ruhát, illetve tisztálkodjanak.
Paller Judit kiemelte továbbá: a parlagfű irtása nem az ÁNTSZ feladata, minden mezőgazdasági vállalkozásnak, földművelőnek és állampolgárnak saját felelőssége, hogy környezetét rendben tartsa - hangsúlyozta az országis tisztifőorvos.

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!