Reggeltől estig, születéstől halálig hormonok rabságában élünk

Szerző: Szimpatika
A legtöbb embernek csak akkor jutnak eszébe a hormonok, ha fogamzásgátló tablettát akar íratni, vagy a változó korba ér. Esetleg akkor, ha egy ismerőse túlságosan sovány vagy kövér, ha egy szép nő szakállt, bajuszt növeszt, vagy egy gyermek túlságosan nagyra nő. Pedig a hormonok ennél sokkal jobban átszövik mindennapjainkat.
A tíz legfontosabb, szerezetünk működéséhez nélkülözhetetlen hormon:

Ösztrogén: Mennyisége férfiakban jóval kisebb, mint nőkben. Ennek ellenére a legutóbbi vizsgálatok azt igazolták, hogy a hím csírasejtek képződéséhez is alapvetően szükséges hormonról van szó. Nőkben az ösztrogén erősíti a csontokat, javítja a nemi életet, szépíti a bőrt, fokozza a hüvely nedvességtartalmát és javítja az emlékezőképességet.

Progeszteron: A terhesség hormonjának is nevezik, mivel felkészíti a méhet a terhességre. Javítja az étvágyat, hatására a vese vizet és sókat tart vissza a szervezetben. Ugyanekkor viszont szomorúvá és depresszióssá is tehet. Mindezek a tünetek a menstruáció előtt közvetlenül is előfordulhatnak, amikor e női hormon szintje megemelkedik, míg az ösztrogéné csökken.

Tesztoszteron: A férfiban a herékben, nőben pedig a vese felső részén, a mellékvesében és a petefészekben termelődik. A tesztoszteron hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is. Szerepet játszik a szervezet energia-háztartásában, az önbizalom és a koncentrálás képességének a kialakulásában.

Szerotonin: Ha szerotoninszintünk alacsony, hangulatunk is hirtelen romlani kezd, és elkezdjük sötéten látni a dolgokat. Ha szervezetünkben ez a hírvivő anyag hosszú ideig nincs jelen, gyakran belső nyugtalanság, félelem és depresszió uralkodik el rajtunk.

Kortizol: Fenntartja a szervezet vérnyomását, stresszhelyzetekben tápanyagokat biztosít a szervezetnek. Gyulladáscsökkentő hatásait számos betegség kezelésében felhasználja az orvostudomány. Ha túl sok van belőle, növeli a testtömeget és a vérnyomást, csontritkulást és cukorbetegséget okoz. A kávéfogyasztás mérséklése és bizonyos relaxációs módszerek csökkenteni tudják a kortizol szintjét a vérben.


Adrenalin:
Akkor jut a vérbe, ha a szervezet stresszhelyzetbe kerül. Ha támadás ér és menekülnünk kell, az adrenalin fokozza a szívverések számát és a vérnyomást, tartaléktápanyagokat tesz szabaddá A stresszoldásra használt különféle módszerek e hormon szintjét is csökkentik a vérben.

Dopamin: A mozgáskoordinációért és az érzelmekért felelős agyi területe termelődik. A fokozott figyelmet, izgatottságot szabályozó szimpatikus idegrendszer fő ingerületátvivő anyaga. Erősen befolyásolja az érzékelést és a hangulatot. Hiánya a Parkinson-kórt, túltermelése, a skizofrénia kialakulását okozhatja.

Oxitocin: A szüléskor ez az anyag okozza a méhösszehúzódásokat. Szoptatáskor jelentős mennyiségben szabadul fel, és az anyatejben is sok van belőle. Erős szorongáscsökkentő és eufóriát okozó hatása is van. Felelős a szexuális orgazmusért. Megalapozza az anya–gyermek kötődést, a szeretet kialakulását. A szociális kapcsolatteremtés képességének sérülésével járó autizmus éppen az agyi oxitocinreceptorok zavarával függ össze.

Növekedési hormon: Az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon a szervezet növekedését és fejlődését váltja ki, de csökkenti a zsírszövet mennyiségét, véd a szívbetegség és bizonyos daganatok ellen, erősebbé teszi a csontokat, javítja a szexuális teljesítőképességet, pihentetőbbé teszi az alvást és jó közérzetet vált ki. E kedvező hatásai azonban mérséklődnek a kor előrehaladtával. 20 éves kor után évtizedenként 15%-kal csökken a termelése a szervezetben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!