Szingli nők reménye: spermadonor

2011. 07. 13.
Szerző: Szimpatika
Előző cikkünkben arra kerestünk választ, hogy kik azok, akiknek egy ismeretlen segítségére van szükségük ahhoz, hogy utódjuk legyen. Mostani cikkünkben annak is utánajárunk, milyen vizsgálatokon kell átesnie valakinek ahhoz, hogy felajánlhassa ivarsejtjeit, milyen jogi feltételei vannak az adományozásnak és tarthatja-e a kapcsolatot a gyermekkel?

Napjainkban a magyar párok 15-25%-a fogamzási problémával küzd. Ilyenkor sajnos gyakran előfordul, hogy egy ismeretlen segítségére van szükség ahhoz, hogy egy párnak gyermeke szülessen Emellett az is egyre gyakoribb, hogy egyedülálló nők a termékeny éveik vége felé közeledve spermadonor segítségét veszik igénybe annak érdekében, hogy teherbe essenek. Előző cikkünkben arra kerestünk választ, hogy kik azok, akiknek egy ismeretlen segítségére van szükségük ahhoz, hogy utódjuk legyen. Mostani cikkünkben annak is utánajárunk, milyen vizsgálatokon kell átesnie valakinek ahhoz, hogy felajánlhassa ivarsejtjeit, milyen jogi feltételei vannak az adományozásnak és tarthatja-e a kapcsolatot a gyermekkel?

„Spermadonorrá válhat minden 18 és 35 év közötti, magyar állampolgárságú férfi, akinek az egészségi állapota is megfelelő, és tudja vállalni a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt. Erre azért van szükség, mert a potenciális jelöltből donorrá válni egy hosszadalmas folyamat eredménye, hiszen a törvény részletes leírást ad arra vonatkozóan, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie a donoroknak.

A petesejt adományozásnál lehetséges nyílt donáció, amennyiben az adományozó felek között olyan rokonsági fok van, ami a törvénynek megfelel. Itt is kritérium, hogy 35 év alatti legyen a donor, egy gyermekkel már rendelkezzen, és átessen a törvény által előírt szűrővizsgálatokon. Természetesen anonim donáció is lehetséges, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az anonim embrió adományozás gyakoribb, mint az anonim petesejt donáció, hiszen lombikbébi eljárás során egy párnak több embriója is keletkezhet, mint amennyi végül megszületik. Így gyakori, hogy amint elérik a kívánt gyermekszámot, a megmaradt embriókat inkább adományozás céljára felajánlják, hogy ők is esélyt kapjanak az életre” – tudhattuk meg Dr. Tausz Judit ügyvédtől, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet jogi képviselőjétől.

Az ivarsejt adományozásnak fontos feltétele, hogy a donor átessen egy részletes szűrésen, ahol a szakemberek szelektálhatják a különböző rendellenességeket. Ezekről a kivizsgálásokról kérdeztük Szabó Katalint, az intézet laborvezető embriológusát.

„A donorsperma szolgáltatás hazánkban az erre a célra létrehozott spermabankokban vehető igénybe. A spermadonorok részt vesznek egy részletes andrológiai kivizsgáláson, amelybe beletartozik a nemzőképesség vizsgálata is. Ilyenkor a mintát helyben kell adniuk, hiszen fontos, hogy frissen nyert anyagot tudjunk vizsgálni, ami garantáltan a sajátjuk. A donorjelöltek továbbá részt vesznek genetikai vizsgálaton és családfa elemzésen, emellett pszichológiai, általános laboratóriumi, mikrobiológiai vizsgálaton is, illetve természetesen szexuális úton terjedő betegségekre vonatkozóan is szűrjük őket. A belépéstől számítva legkorábban hozzávetőlegesen 8 hónap alatt lehet valakiből spermadonor, ha minden eredményét rendben találjuk” – tudhattuk meg a szakembertől.Felmerül a kérdés, hogy ilyen feltételek mellett kik azok, akik vállalkoznak arra, hogy folyamatos szűrővizsgálatokra járjanak, és részt vegyenek egy ilyen hosszadalmas procedúrában.

„Sokan kíváncsiságból jelentkeznek, mert szeretnék megtudni, hogy milyen a spermaképük, emellett a részletes szűrővizsgálat során folyamatosan tájékoztatást kapnak az egészségügyi állapotukról. A spermadonorok egy része pedig segítőkészségből jelentkezik, például azok, akiknek a szülei egészségügyben dolgoznak, vagy valamilyen karitatív munkát végeznek. A közhiedelemmel ellentétben egyébként fizetség nem adható a donációért, csak a munkahelyi kiesést térítik meg az adományozás során, illetve a donációval járó költségeket, mint például az utazás költségeit. Nem igaz tehát az az elképzés, hogy anyagi szempontok miatt adományoznak a donorok, hiszen ez egy hosszadalmas procedúra, ami ilyen szempontból nem költséghatékony, viszont a segítőkészség szinte mindenkiben tetten érhető” – mondja Szabó Katalin.

Az embriológus azt is elárulta, hogy milyen információk alapján választhatják ki a jövendőbeli szülők a donort, aki az ivarsejtet adományozza számukra.

A donációt igénybe vevők a donor összes fenotipus jegyét megtudhatják, és még néhány fontos részletet. Ilyenek például a testmagasság, testsúly, haja, szeme színe, arcformája, füle formája, szőrzete, vércsoportja, hobbija, vallása, végzettsége, életkora. Sőt még a csillagjegyét is megkérdezhetik, de a pontos születési dátumát természetesen nem tárhatjuk fel, hiszen minden olyan adat titkos, amely segíthet fényt deríteni a személyazonosságára. A spermadonációt igénybe vevő párok általában arra törekszenek, hogy a donor minél inkább hasonlítson a férjre külsőleg, mert sokszor nem szeretnék megosztani a környezettel, hogy donáció újtán született a gyermek.

Embrióadományozásnál a testi jegyeket és betegségeket van joguk megismerni, általában egyedülálló idősebb nők szokták igénybe venni ezt a lehetőséget. Ilyenkor kevésbé részletes információhoz jutnak, mint a spermadonáció esetében.

A jövendőbeli szülőkben, illetve az adományozóban is felmerülhet a kérdés, hogy tarthatja-e a kapcsolatot a donor a születendő gyermekkel, illetve neki lesz-e lehetősége arra, hogy felkeresse biológiai szülőjét?

„Amikor valaki spermadonornak jelentkezik, akkor gyakorlatilag lemond az apasághoz fűződő jogairól és kötelezettségeiről, ami a későbbiek során nem is kérhető számon rajta. Más a helyzet akkor, ha valaki saját felhasználásra helyez letétbe spermát, mint például az Egyesült Államokban a sportolók vagy az asztronauták. A spermadonáció során a donornak nincs joga megismerni a gyermekét, és az intézetnek kötelessége fenntartani ezt az anonimitást. Arra van lehetőség, hogy a spermadonor szolgáltatást igénybevevő páciens egy visszaazonosításra teljesen alkalmatlan kódszámot elkérjen, amit később megmutathat a gyermekének. Az internet lehetőségével élve így a féltestvérek felkutathatják egymást.

Magyarországon egyébként törvény szabályozza, hogy egy donornak összesen négy gyermeke születhet. Azért is van szükség egy ilyen korlátozásra, mert a szakemberek igyekeznek elkerülni annak a lehetőségét, hogy az anonim adományozás révén féltestvérek véletlenül találkozzanak, és összeházasodjanak. Ennek a statisztikai valószínűsége ezzel a törvénnyel gyakorlatilag elenyésző” – értesülhettünk erről a Versys Clinics jogi képviselőjétől.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!