Frigid nők pedig nincsenek!

2011. 07. 11.
Szerző: Szimpatika
Szexuális problémáikkal az orvosnál jelentkező nők többsége hiányzó nemi vágyról, vagy elmaradó beteljesülésről, orgazmusról panaszkodik, s csak tíz százalékuk arról, hogy szerelmeskedés közben fájdalmai vannak. Az ehhez hasonló problémákkal küzdők nagyobb része még ma sem kér segítséget. Legtöbben közülük ma is úgy gondolják, hogy a házasélet valami olyasmi, ami csak a férfiaknak fontos, amin túl kell esni, de a nőknek semmiféle örömet nem okoz.
Annak, hogy egy nő közkeletű kifejezéssel élve frigid, vagyis nem kívánja, nem élvezi a szexet, nagyon sok oka lehet. Álljon itt csak néhány a lehetséges okok közül.
Sok nő szégyelli magát az alakjáért, amely soha nem olyan tökéletes, mint az uralkodó szépségideál. Ez a szégyenérzet megakadályozhatja őt abban, hogy élvezze a testiséget.
A nem kívánt terhességtől való félelem is csökkentheti a vágy beteljesülését.
A partnerrel való konfliktusok, a szeretetlenség, lenézés, utálat, bizalmatlanság vagy erőszak közvetlen hatással van a szexuális életre.
A szexuális gátlások, testi panaszok leggyakoribb oka a kapcsolat zavar és a hiányos bizalom. A túlhajszoltság, a tartós fáradtság, a hiányzó családon belüli vagy hivatalbeli elismerés, a rossz lakásviszonyok egyaránt bénítólag hatnak a szexuális vágyra.
Ritka esetben előfordulhatnak organikus okok, a nemi szervek gyulladásai, fejlődési rendellenességei, idegrendszeri betegségek, hormonális változások is.

A szexualitás iránti teljes közömbösség leggyakoribb oka azonban a kora gyerekkorban keresendő. A szeretet nélkül, vagy a nemiséget elutasító, tiltó családokban felnövő gyerekek, a családon belüli erőszak, italozás, tartós visszautasítás, valamilyen gyerekkori esemény képes egy egész életre lerombolni a bizalmat magunkban és másokban, s ennek következtében kialakulhat a teljes szexuális gátlás. A szerelmeskedésre való képtelenség, a kielégülés tartós hiánya kihat a testi, lelki és szociális közérzetre. Az ilyen problémával küzdő asszonyok saját magukat sem képesek szeretni, s ennek súlyos lelki és önértékelési zavarok, súlyosabb esetben betegségek lehetnek a következményei.

Gyógyítani szexterápiával lehet. Molnár Tamás szerint fel kell tárni a frigiditás eredetét, okait. Fel kell dolgozni a gyerekkort, a szülői mintákat és hatásokat. Végig kell elemezni a pszichoszexuális fejlődést. Helyre kell állítani a nőiséghez, a szexualitáshoz a pozitív, elfogadó attitűdöt. Megerősíteni az esetleges pozitív tapasztalatokat. Gyakorlatokat, házifeladatokat kell adni a frigid nőnek, hogy fejlődjön szexuális érzékenysége, reagálókészsége. Az esetleges orgazmushoz jutás egy idő után már önmagában is megerősítő motivációk egyikévé válhat. Egyénre szabottan kell aztán folytatni a frigid nő szexuálterápiáját.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!