Annyira szeretnék gyereket!

2011. 07. 06.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A lelki tényezők szerepe a betegségek kialakulásában vitathatatlan. Régóta valljuk a szülészeti és nőgyógyászati pszichoszomatika fontosságát. Évekkel ezelőtt ebből a meggondolásból vezettük be a hazai szülészeti gyakorlatba a szülésfelkészítő és az anyaságra felkészítő tanfolyamokat, és igyekszünk ma is ezt a régebben egyáltalán nem természetes szemléletet meghonosítani.
A női szervezet és a női lélek egész élete folyamán megpróbáltatásoknak, a hormonális ingadozásoknak tulajdoníthatóan pedig betegségig fajuló állapotváltozásnak van kitéve. Ez gyakran már túlmutat a pszichológián, ez már sokszor a pszichiátria tudományához tartozik. Ugyanakkor érdekes, hogy a nők tudatosan vagy tudat alatt gyakran lelki tartalékaikhoz fordulnak, mintegy mozgósítják pszichés kapacitásukat.

Aki nagyon szeretne várandós lenni, de ez nem sikerül, képes tudat alatt álterhességnek nevezett kórképbe menekülni azáltal, hogy a pszichés változás hormonális változást eredményezve, a terhesség gyanú- és valószínűségi jeleit képes produkálni. Amikor fiatal orvos voltam, én is végiggondoztam egy „terhest” egészen a szülés várható időpontjáig. A betegnek ki-, majd végleg elmaradt a havi vérzése, gyakori hányingere volt és hányt, testsúlya gyarapodni kezdett és rendszeresen járt terhesgondozásra. A 40. héten szülőfájásokkal jelentkezett és mentőautót hívtam, hogy beküldjem a klinikára. A „terhes” nem szült meg sem a szirénázó mentőautóban, sem a klinikán, hanem a szülőszobán kellett szembesülnie mind neki, mind a családjának azzal a szomorú ténnyel, hogy nincs és nem is volt terhessége. A „terhesgondozás” során rajtam kívül még öt orvos látta, és mindannyian igazoltuk a terhesség megfelelő növekedését, jóllehet a magzati szívműködést a sztetoszkóppal senki sem hallotta, de ezt betudtuk a vaskos hasfalnak. Akkor még nem voltak a magzatot kimutató és ellenőrző módszerek, ezért utólag ezzel lehet magyarázni, hogy miért nem került előbb felismerésre az álterhesség. Ma már álterhesség alig fordul elő, többnyire azért, mert elég korán bizonyítani tudjuk ultrahangvizsgálattal, hogy van-e az anyaméhben ébrény, illetve magzat. Ilyenkor a családtagok meggyőzése is fontos, mert ők is látják, hogy nincs terhesség, ezáltal sokat segíthetnek a betegség felszámolásában.

A közelmúltban is volt egy álterhesem, de a történet csak néhány hétig tartott. Negyven év körüli nőnek méhdaganata méheltávolítást tett szükségessé. Konzerváló megoldás minden igyekezetünk ellenére sem volt lehetséges. A műtét után néhány héttel az asszony hányni kezdett, testsúlya gyarapodásnak indult, mellei megfeszültek, tejelválasztást tapasztalt. Férjével azzal keresett meg, hogy terhesnek érzi magát, nem hiszi, hogy a méhét eltávolítottuk. Amikor sikerült bizonyítanunk az álterhesség diagnózisát, a lélektani feltárás segített a háttér megértésében: a szomszédból hallott újszülött sírása ébresztette fel benne az anyaság utáni vágyakozást és ez váltotta ki a terhesség tüneteit.
Hasonló izgalmat okozott egyszer az a régi betegem, akit többszöri has- és hasfali műtéttel sikerült gennyedző hasfali sipolyaitól megszabadítanom. A jól ápolt, rendezett körülmények között élő betegem arra volt kíváncsi, hogy hasfali műtéte miatt vállalhatja-e a terhességét. Én igyekeztem megnyugtatni, de ő félt az újabb műtétektől, mindenesetre gondolkodási időt kért. Két hét múlva férje kétségbeesve hozta vissza feleségét hatalmasra „felfújódott” hassal, aki könyörgött, hogy szakítsuk meg terhességét. Indoka az volt, hogy hasfala úgysem bírná ki a terhesség kiviselését. Amikor levetkőzött, megdöbbenve tapasztaltam hatalmasan elődomborodó hasát, annak ellenére, hogy csak nyolc hetes terhes volt, a hasa alapján már akár kilenc hónapos is lehetett volna. Nyilván félt, és úgy döntött, hogy nem szeretné megtartani terhességét. Hogy környezetét meggyőzze arról, hogy hasa és hasfala úgysem bírná a terhesség okozta fokozott megterhelést, izgalmában levegőt nyelt, sikerült hasát „megnagyobbítania”, ezáltal hasa feszes, elődomborodó lett, hasfala elvékonyodott. A terhesség befejezése után néhány napon belül a haspuffadás megszűnt. 

további gondolatok: www.pappzoltan-szulesz-nogyogyasz.hu

A nyitólapról ajánljuk

Augusztusi akció

Béres Porcerő Forte filmtabletta

90 db

6 100 Ft

67,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 520 Ft

84 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 995 Ft

99,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Vibovit By Eurovit Immun gumivitamin

50 db

3 415 Ft

68,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Acneminum tabletta

30 db

2 060 Ft

68,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 620 Ft

5,4 Ft/ml
Kozmetikum

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 400 Ft

146,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 040 Ft

102 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 860 Ft

38,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

NYDA® express fejtetvek és serkék ellen spray

50 ml

2 750 Ft

55 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 080 Ft

1040 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 245 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg külsőleges oldat

50 ml

2 230 Ft

44,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 100 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el