Rák elleni oltás

2011. 07. 02.
Szerző: Szimpatika
Amerikai és brit kutatók új technikát dolgoztak ki, amelyben az egyes szervek DNS-szakaszait használják fel, hogy segítségükkel a szervezet immunrendszerét erősítő vakcinát állíttassanak elő az adott szervben megjelent rákkal szemben.
A rák immunterápiája viszonylag új terület, egy ilyen szer például az ipilimumab hatóanyag, amelyet Yervoy márkanéven idén márciusban engedélyezett az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA az előrehaladott melanomában szenvedő páciensek életének meghosszabbítására.

Az FDA tavaly áprilisban adta áldását egy terápiás, Provenge néven gyártott vakcinára, melynek feladata az lenne, hogy a prosztatarák elleni küzdelemre serkentse az immunrendszert. A hagyományos védőoltásokkal ellentétben a terápiás vakcinákat nem arra tervezik, hogy megelőzzék a betegséget, hanem arra, hogy kezeljék azt. Olyan géneket tartalmaznak, amelyek bizonyos antigének (fehérjék) termelésére serkentik az immunrendszert, és ezen keresztül pusztítják el a ráksejteket. Minden egyes tumortípushoz adott fehérjék tartoznak, a megfelelő antigén azonosítása azonban nehéz. A kutatók szerint a felhasznált DNS-szakaszokat ugyanannak a szervnek a daganatából kell kinyerni. Így az immunrendszer kiválogathatta saját magának a rákantigéneket, amelyekre válaszolt, miközben nem támadta meg a test egészséges részeit.

"Az immunrendszer felhasználása a rák kezelésére pillanatnyilag nagyon izgalmas terület. Az általunk kifejlesztett új megközelítés erre az ígéretes alapra épít" - magyarázta Alan Melcher,  a Leedsi Egyetem munkatársa. A módszert elvileg más daganattípusok - például a bőrrák vagy az emlőtumor - ellen is bevethetik.
A Nature Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint egérkísérletekben próbálták ki, hogy a vakcina miként hat az állatokban előidézett prosztatatumorra. A daganat összezsugorodott, ami azt jelzi, hogy a módszer hatékony rákterápia lehet.
Melcher kutatócsoportja a rochesteri (Egyesült Államok) Mayo Klinika tudósaival együttműködve állította elő a vakcinát egy vírusból, amelyet genetikailag úgy módosítottak, hogy tartalmazzon bizonyos DNS-szakaszokat, köztük különböző géndarabokat, esetleges antigéneket. Úgy találták, hogy módszerük nem váltott ki túlzott, káros reakciót a célszervezet immunrendszerében, viszont képes volt a vakcina többféle útvonalon megcélozni a tumort.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!