Az egészségmániások az E coli - baktérium áldozatai?
2011. 06. 26.
A német, s újabban francia hasmenésjárvány áldozatai között feltűnően magas a nők aránya. Ők azok az egészségtudatos vásárlók, akik elutasítják a vegyszerek használatát, s az olyan egészséges ételek fogyasztására vevők, mint a csírák.
Még senki nem tudja biztosan, hogyan került a fogyasztók asztalára, s, hogy melyik is pontosan az E. coli-baktériummal fertőzött élelmiszer, amely a járványt okozta Németországban, újabban Franciaországban. Gyanakodtak már spanyol uborkára, fertőzött patak vizével öntözött konyhakerti növényekre, és Angliából származó csírákra is.
Bármelyik növény lesz a bűnös egy biztos, fogyasztása eddig kiemelten egészségesnek számított. Miként a természetesen trágyázott, bio növények termesztése is az egészségtudatos vásárlók körében népszerű. A szabadföldi körülmények között termesztett, bio konyhakerti zöldségeket az állattartó telepekről, illetve a szennyvíztisztítókból származó hígtrágyával öntözik. (ezt az európai viszonylatban évi sok százmillió tonnás nagyságrendben keletkező nyersanyagot kizárólag biogáztermelésre és fejtrágyázásra használják. forrás: Népszabadság). Az SCVPH (a közegészségügyi vonatkozású állat-egészségügyi intézkedésekkel foglalkozó európai tudományos bizottság) 2003-ban közzétett szakvéleménye szerint az élelmiszerláncban a fekális szennyezettség csökkentését célzó útmutatások járulhatnak hozzá a közegészséget fenyegető kockázatok csökkentéséhez. A hőkezelés nélkül, nyersen fogyasztott növények kockázataira az bizottság már 2003 januárjában felhívta a figyelmet. Kiemelten említve a toxikus E. coli-baktériumot és veszélyforrásként említve a csírákat. valamint a nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt marhahúst, a más kérődzőkből származó húst, darált húst és érleléssel tartósított marhahúst, valamint abból készült termékeket, a nyers tejet és nyers tejből készült termékeket, valamint a nem pasztőrözött gyümölcs- és zöldségleveket.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2011/06/80404302-resize.jpg)
Bármelyik növény lesz a bűnös egy biztos, fogyasztása eddig kiemelten egészségesnek számított. Miként a természetesen trágyázott, bio növények termesztése is az egészségtudatos vásárlók körében népszerű. A szabadföldi körülmények között termesztett, bio konyhakerti zöldségeket az állattartó telepekről, illetve a szennyvíztisztítókból származó hígtrágyával öntözik. (ezt az európai viszonylatban évi sok százmillió tonnás nagyságrendben keletkező nyersanyagot kizárólag biogáztermelésre és fejtrágyázásra használják. forrás: Népszabadság). Az SCVPH (a közegészségügyi vonatkozású állat-egészségügyi intézkedésekkel foglalkozó európai tudományos bizottság) 2003-ban közzétett szakvéleménye szerint az élelmiszerláncban a fekális szennyezettség csökkentését célzó útmutatások járulhatnak hozzá a közegészséget fenyegető kockázatok csökkentéséhez. A hőkezelés nélkül, nyersen fogyasztott növények kockázataira az bizottság már 2003 januárjában felhívta a figyelmet. Kiemelten említve a toxikus E. coli-baktériumot és veszélyforrásként említve a csírákat. valamint a nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt marhahúst, a más kérődzőkből származó húst, darált húst és érleléssel tartósított marhahúst, valamint abból készült termékeket, a nyers tejet és nyers tejből készült termékeket, valamint a nem pasztőrözött gyümölcs- és zöldségleveket.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!