Az egészségmániások az E coli - baktérium áldozatai?

Szerző: Szimpatika
A német, s újabban francia hasmenésjárvány áldozatai között feltűnően magas a nők aránya. Ők azok az egészségtudatos vásárlók, akik elutasítják a vegyszerek használatát, s az olyan egészséges ételek fogyasztására vevők, mint a csírák.
Még senki nem tudja biztosan, hogyan került a fogyasztók asztalára, s, hogy melyik is pontosan az E. coli-baktériummal fertőzött élelmiszer, amely a járványt okozta Németországban, újabban Franciaországban. Gyanakodtak már spanyol uborkára, fertőzött patak vizével öntözött konyhakerti növényekre, és Angliából származó csírákra is.

Bármelyik növény lesz a bűnös egy biztos, fogyasztása eddig kiemelten egészségesnek számított. Miként a természetesen trágyázott, bio növények termesztése is az egészségtudatos vásárlók körében népszerű. A szabadföldi körülmények között termesztett, bio konyhakerti zöldségeket az állattartó telepekről, illetve a szennyvíztisztítókból származó hígtrágyával öntözik. (ezt az európai viszonylatban évi sok százmillió tonnás nagyságrendben keletkező nyersanyagot kizárólag biogáztermelésre és fejtrágyázásra használják. forrás: Népszabadság). Az SCVPH (a közegészségügyi vonatkozású állat-egészségügyi intézkedésekkel foglalkozó európai tudományos bizottság) 2003-ban közzétett szakvéleménye szerint az élelmiszerláncban a fekális szennyezettség csökkentését célzó útmutatások járulhatnak hozzá a közegészséget fenyegető kockázatok csökkentéséhez. A hőkezelés nélkül, nyersen fogyasztott növények kockázataira az bizottság már 2003 januárjában felhívta a figyelmet. Kiemelten említve a toxikus E. coli-baktériumot és veszélyforrásként említve a csírákat. valamint a nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt marhahúst, a más kérődzőkből származó húst, darált húst és érleléssel tartósított marhahúst, valamint abból készült termékeket, a nyers tejet és nyers tejből készült termékeket, valamint a nem pasztőrözött gyümölcs- és zöldségleveket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!