Új fogyókúrás csodaszer: tejsavó és kazein

Szimpatika Voltaren Emulgel Forte hirdetés
Szerző: Szimpatika
A Nestlé kutatói különböző fehérjeforrásokat – tejsavó, kazein, szójafehérje – vizsgáltak, és megállapították, hogy  a tápanyagarányok optimalizálása mellett bizonyos fehérjetartalmú ételek hatékonyabban segítik elő a súlykontrollt. Az ok pedig nem pusztán az, hogy több energiába kerül megemészteni őket, mint a szénhidrátot, hanem az étkezés utáni teltségérzetre is kedvezőbb a hatásuk.
Több energiafelhasználás az emésztés során, kedvezőbb hatás az étkezés utáni teltségérzetre – mindezek a különböző fehérjetípusok közös jellemzői a többi tápanyaghoz (szénhidrát, zsír) képest: a fehérje tehát ideális tápanyag súlykontroll idején, legyen szó a súly megtartásáról vagy fogyásról. A Nestlé kutatói arra keresték a választ, hogy a fehérjetípusokon belül mutatkoznak-e különbségek a súlykontroll tekintetében; ehhez három különböző fehérjét – tejsavó, kazein, szójafehérje – vettek górcső alá.

A vizsgálat során egészséges felnőttek négy csoportja különböző összetételű, de egyenlő kalóriatartalmú ételt kapott. Az első három csoport étkezése 50% fehérjét, 40% szénhidrátot és 10% zsírt tartalmazott; az 50% fehérjetartalom az első csoportban tejsavóból, a másodikban kazeinből, a harmadikban pedig szójafehérjéből állt. A negyedik csoport étele 95%-ban szénhidráttartalmú volt. Az egyes étkezések előtt és után a Nestlé kutatói kiemelten vizsgálták az emésztéshez szükséges energiaráfordítást és az étvágyérzetet. Az eredmények alátámasztották, hogy a szervezet több energiát használ fel az emésztéshez a fehérjében gazdag ételek elfogyasztásakor, mint a szénhidrátban gazdagok esetében. A legtöbb energiát a vizsgált fehérjék közül a szervezet a tejsavó megemésztéshez és lebontásához (14,4%) használta fel, ezt követte a kazein (12%), majd a szójafehérje (11,6%). A fehérjék – így pl. a tejsavó, a kazein, és a szójafehérje – emésztése másképp hat a szervezetünkre, mint a zsíroké vagy szénhidrátoké, mert fogyasztásuk a vércukorszintet nem emeli meg, így fontos szerepük van a szénhidrát-zsíranyagcsere szabályozásában és a megfelelő testtömeg megtartásában. „A különböző fehérjék – annak ellenére, hogy emészthetőségük és az izmokba való beépülésük intenzitása eltérő – sikeresen vesznek részt a súlykontrollban” – foglalta össze Tóth Tímea, a Nestlé dietetikusa. A tejsavó a sajt és a túrógyártás során keletkező melléktermék, kiemelkedően magas biológiai értékekkel rendelkezik; bizonyos élelmiszerekben hozzáadott formában van jelen. A tejben található kazeint többek közt félkemény-, keménysajtok készítése során használják. A kazein és tejsavó ötvözése hatásos a súlykontroll során, hiszen a kazein fehérjét lassabban, a tejsavóból származó fehérjét pedig gyorsabban juttatja el a szervezet az izmokba, és így együttesen segítik az izmok gyarapodását és regenerálódását is. A szójafehérje szinte az összes nélkülözhetetlen fehérjetípust tartalmazza; kellemes íze és rengeteg jótékony hatása van.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!