Egyre veszélyesebb az UV-sugárzás

Szerző: Szimpatika
A meteorológiai világszervezet szerint az Északi-sark feletti ózonréteg precedens nélküli fogyatkozását figyelték meg. A tél elejéhez képest tavasz végére 40 százalékkal vékonyodott az ózonréteg, a korábbi legmagasabb mérték 30 százalék volt.
Az ózon példátlan méretet öltő fogyatkozásának oka a légkörben jelenlévő ózoncsökkentő anyagok és a sztratoszférában tapasztalt rendkívül hideg tél – mutatott rá közleményében az ENSZ szakosított intézményeként működő WMO.


“Ha az elvékonyodott réteg elmozdul az Északi-sark fölül az alacsonyabb földrajzi szélességek felé, a megszokott mértékűnél erősebb ultraibolya-sugárzásra lehet számítani” – magyarázta a szervezet, hozzátéve hogy az embereknek jóval nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az UV-előrejelzésekre. A szervezet szerint az UV-sugárzás az Arktisztól délre eső vidékeken tapasztalható növekedése – amely érintené Kanadát, Skandináviát, Oroszországot és Alaszkát – még így sem érné el a trópusokon tapasztalható ultraibolya-sugárzás intenzitását. A káros UV-B-sugárzást összefüggésbe hozták a bőrrákkal, valamint a szemen megjelenő hályoggal, és ez a sugárzás károsítja az emberi szervezet immunrendszerét is. A Nap káros sugarai a termésre és a tengeri élet egyes formáira is kedvezőtlen hatást gyakorolnak – mutatott rá a meteorológiai világszervezet. A Déli-sarktól eltérően az Északi-sark felett nem évente visszatérő jelenség az ózon nagymértékű fogyatkozása a sztratoszférában, amelyben egyre inkább változó meteorológiai körülmények uralkodnak. Az arktiszi ózonfogyatkozás a CFC-gázok és halogének felhasználásának és kibocsátásának visszaszorításáról rendelkező, egyébként sikeresnek ítélt 1987-es montreali jegyzőkönyv ellenére is rekordmértéket öltött. E gázok hosszan megmaradnak a légkörben, így évtizedekbe telik, mire koncentrációjuk a célba vett, 1980 előtti szintre csökken.

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!