Tíz év múlva nem lesz gyermekorvos Magyarországon

2011. 06. 11.
Szerző: Szimpatika
Tíz év múlva nem lesz, aki a magyar gyermekeket háziorvosként ellássa - nyilatkozta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az állampolgári jogok országgyűlési biztosa által szervezett Beteg-gyermek-jogok című konferencia szünetében



Elöregedőben lévő rétegről van szó: az országban dolgozó 1572 gyermekorvos átlagéletkora 56 év - mondta Huszár András, aki kiemelte: ha nem teszünk gyorsan valamit, akkor tíz éven belül nem lesz gyermekorvos, aki a magyar gyerekeket ellátná. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint "késésben vagyunk", mert a képzés nem követi a szükségleteket.

Egy gyermekgyógyász-szakorvos képzése az egyetemi tanulmányok után még öt évet vesz igénybe. Az egyesület már kidolgozott egy tervet. Országosan felmérték, hol dolgoznak azok a gyermekorvosok, akik hamarosan nyugdíjba mennek, és szükség van a pótlásukra. Egy új ellátórendszert javasolnak, amely egészségügyi központokból és úgynevezett kistérségi praxisokból áll. Ez azt jelentené, hogy több önkormányzat foglalkoztatna egy gyermekorvost - vázolta az elképzelést Huszár András. .Az elnök hozzátette: a kormány Semmelweis-tervében szerepelnek átalakításra utaló mondatokat, de azt nem lehet mondani, hogy egyértelmű állásfoglalásokat tartalmazna a probléma megoldását illetően. Huszár András nem tud arról, hogy ellátatlan gyermek lenne a rendszerben, ami ugyan "ma még működőképes, de csak nagyjából nyolc-tíz évig lesz az".

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!