Olajbogyófa levele a szívbetegség elleni új csodafegyver

2011. 06. 15.
Szerző: Szimpatika
Tudósok szerint az olajbogyófa leveléből készült tabletta hatásos fegyver lehet a szívbetegségek elleni küzdelemben. Amellett, hogy az olívatabletta ugyanolyan hatásos, mint több mesterséges szer, a vérnyomást is csökkenti.
A kísérletben résztvevő alanyok nyolc héten át szedték a készítményt, melynek hatására nemcsak a vérnyomásuk csökkent, hanem jelentősen leesett szervezetükben a triglicerid nevű veszélyes vérzsírsejt szintje is, amely közismerten a szívroham és a stroke egyik fő előidézője.

A kutatók tervezik, hogy hamarosan olyan betegekkel is elvégzik a vizsgálatot, akik erős gyógyszereket szednek a vérnyomásukra, mivel remélik, hogy az új készítménnyel kiküszöbölhetőek ezen szerek mellékhatásai. A szívbetegségek életveszélyt jelentenek, és 50 százalékban a magas vérnyomás tehető értük felelőssé. Az utóbbi években több tanulmány igazolta, hogy az olívalevél segít ezeket megelőzni azáltal, hogy a koszorúerekben csökkenti a zsíros lerakódás mennyiségét. A növény ezenkívül csökkenti a mellrák, a fekélyes vastagbélgyulladás és a depresszió valószínűségét is, és úgy tűnik, a polifenol nevű vegyülete segít a káros szabadgyökök elpusztításában. Az indonéziai egyetem kutatói 180 magas vérnyomásos beteget vizsgáltak meg, akiket két csoportba osztottak. Az egyik társaság olívalevélből készült gyógyszert kapott, a másik egy hagyományos orvosságot, a catoprilt, amely gyakran okoz szédülést. A Phytomedicine című lapban megjelent tanulmány szerint az első csoport tagjainak 11,5, a másodiknak 13,7 százalékkal csökkent a szisztolés vérnyomása. A diasztolés vérnyomás esetén ez a szám 4,8 és 6,4 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy a természetes gyógymód segítségével is jelentős eredmény érhető el, mellékhatások nélkül. A vizsgálat vezetője, Endang Susalit professzor így nyilatkozott: „Az olívalevelet már az ókorban is használták a magas vérnyomás, az elzáródott artériák és a cukorbetegség kezelésére. Elmondhatjuk, hogy hatása vetekszik a catoprillel, és jól kimutatható a triglicerid elleni hasznossága is.” A módszer széles körben való alkalmazása azonban további kutatásokat igényel.

medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!