Immunterápia: alapítványi támogatással az allergia ellen

2011. 06. 20.
Szerző: Szimpatika
A „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány és az önkormányzatok összefogásának köszönhetően az előző évben az allergiás betegek több megyében is kedvezményesen vehettek igénybe immunterápiás kezelést. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján végzett terápia során a résztvevők már az első évben jelentős javulásról számoltak be.
Az immunterápia ma az egyetlen oki terápia, amely nem csak a tüneteket szünteti meg, de képes hozzászoktatni a beteget ahhoz az allergénhez – például a parlagfű pollen jelenlétéhez –, amely korábban panaszokat okozott. A 3–5 éves terápia alatt teljes tünetmentesség érhető el. Emellett az immunterápiának fontos szerepe van annak megelőzésében is, hogy a betegnél újabb allergiák jelenjenek me,g és segítségével kivédhető a súlyosabb szövődmény, például az asztma kialakulása is – mondta el dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont főorvosa, a program szakmai koordinátora.

Az allergológusok már jó ideje felismerték a kezelés fontosságát. 2008-ban megalakult a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) Immunterápiás szekciója is, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy az immunterápiát alkalmazó orvosok egymással tapasztalataikat megoszthassák, illetve a kezelés iránt érdeklődők a terápiát megismerhessék. A finanszírozási kérdés azonban továbbra is megoldatlan maradt. Az immunterápiás készítmények alkalmazása hazánkban méltatlanul háttérbe szorult. A 2009-es évben a környező országokban, Csehországban és Szlovákiában 30-40 ezer kezelést végeztek, Németországban pedig a terápiában részesülők száma meghaladta az 500 ezret. Hazánk jelentősen elmarad az európai átlagtól, 2009-ben mindössze 150 allergiás beteg esetében került sor immunterápiás kezelésre. A különbség részben a finanszírozási eltérésekből adódik, az Országos Egészségpénztár ugyanis – szemben az európai gyakorlattal – 2005 óta semmilyen támogatást nem nyújt a terápiához. Az Unióban – országonként eltérő mértékben – 50-100 százalék között mozog a támogatás mértéke. Mindössze két országban nincs semmilyen állami hozzájárulás: Romániában, valamint Magyarországon. A parlagfű-allergiások esetében az immunterápiás kezelés költsége szezononként körülbelül 50 ezer forint. Ezt az összeget hazánkban sajnos nem mindenki tudja megfizetni. A „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány és az önkormányzatok összefogásának eredményeképpen azonban a 2010-es év tavaszától kezdődően nyolc helyszínen, összesen 300 beteg részesülhetett támogatott kezelésben. Sajnos ez a támogatás nem juthat el az országban minden érintetthez, hiszen az Alapítvány, illetve az együttműködő önkormányzatok pénzügyi lehetőségei is korlátozottak. Megnyugtató megoldást tehát az jelentene, ha az Egészségpénztár ismét hozzájárulna a terápia költségeihez.
Gyermekek körében végzett vizsgálat szerint az immunterápia már az első évben az allergiás tünetek jelentős javulását eredményezte. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika B részlegének osztályvezető főorvosa a MAKIT kongresszusán ismertette tapasztalatait. Dr. Bittera István elmondta, az immunterápiás kezelésben résztvevő 17 parlagfű-allergiás gyermek esetében a szénanátha jellegzetes tünetei lényegesen javultak. A legkedvezőbb változást az orrdugulás jelentős csökkenése, illetve megszűnése jelentette. A 7 és 18 év közötti gyermekek 2010 májusában kezdték a kezelést. A vizsgált időszakban (2010. augusztus közepétől szeptember közepéig) a parlagfű pollen-koncentrációja a szénanáthás tüneteket biztosan provokáló szint felett volt. A betegek ennek ellenére állapotuk javulásáról számoltak be. A nagyobbak önállóan, a kisebbek szülői segítséggel, 4 fokozatú skálán értékelték tüneteik súlyosságát. Az adatok összegzése azt mutatja, hogy az alkalmazott sublinguális immunterápia (SLIT) hatására, a már említett orrdugulás terén tapasztalt jelentős javulás mellett a betegek gyógyszer fogyasztása is csökkent ebben az időszakban. Számokban kifejezve azt mondhatjuk, hogy az immunterápiás kezelés hatására enyhülő tünetek miatt, az antihisztamin készítményekből 40 százalékkal, a szteroid tartalmú orrspray-k esetében pedig 20 százalékkal használtak kevesebbet a vizsgált 4 hetes periódusban, mint az immunterápiás kezelésben nem részesülő parlagfű allergiás gyerekek. Az immunterápiás kezelés hatására tehát a betegek állapotában olyan jelentős mértékű javulás következett be, hogy az egyéb allergiaellenes gyógyszerekre fordított kiadásaik is csökkentek. Az allergiás tünetek enyhülése azonban sokszor pénzben nem mérhető javulást is eredményez a családok életében. A gyermekek orvosi kivizsgálása, esetleg otthoni ápolása rendszerint az egyik szülő munkából való kiesésével jár együtt – magyarázza dr. Bittera István. Az allergiával járó orrfolyás, orrdugulás miatt gyakran a betegek éjszakai alvása sem pihentető. Az immunterápiás kezelésben részesülő, épp az iskolakezdés heteiben járó gyermekek szellemi és fizikai teljesítőképességük javulásáról számoltak be. A terápia segítségével, a korábbi évekkel összehasonlítva, jelentősen jobb életminőséget értek el.

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!