Tíz kérdés a nőgyógyászati szűrésről

2011. 06. 19.
Szerző: Szimpatika
A méhnyak daganatos elváltozása Magyarországon évente átlagosan ötszáz nő halálát okozza, fölöslegesen. Az időben felismert, egyszerűen kezelhető méhnyakrák ugyanis tökéletesen meggyógyítható. Ehhez nem kell más, mint, rendszeres időközönként nőgyógyászati szűrővizsgálatra menni.

1. Mi a szűrés célja?

A méhnyak-szűrés egészséges, vagy magát egészségesnek gondoló nők vizsgálatát jelenti, amelynek az a célja, hogy fájdalommentes módszer segítségével kimutassa a rejtett, tüneteket, panaszokat még nem okozó betegséget.

2. Mi a szűrés haszna?

Ha a szűrővizsgálat eredménye negatív, az asszony megnyugodhat. Ha pozitív az eredmény, akkor a kezelés időben elkezdődik, és a gyógyulás tökéletes lehet.

3. Kötelező-e részt venni a szűrésen?

Jogi értelemben nem, hiszen a betegség nem fertőző. A szűrővizsgálaton való részvétel csupán lehetőség.

4. Fájdalommal jár-e a szűrés?

Nem.



5. Hogyan történik?

A szakorvos megtekinti a szeméremtestet. Majd bal kezének mutató és középső ujját a hüvelybe vezeti, jobb kezével pedig kívülről áttapintja a kismedencét. Ezután egy „speciális nagyító”, az úgynevezett kalposzkóp segítségével  megvizsgálja a méhnyak hüvelyi részének felszínét. Ezután kenetet, azaz hámsejteket tartalmazó sejtmintát vesz citológiai, vagyis szövettani vizsgálat céljára. A nőgyógyász a szűrővizsgálat alkalmával tapintásos emlővizsgálatot is szokott végezni.

6. Mennyire megbízható a citológiai vizsgálat?

Száz megvizsgált esetből kilencvenötször megbízhatóan kimutatja a rosszindulatú elváltozást. Csak kivételesen fordul elő tévesen negatív eredmény.

7. Mikor kell megismételni a vizsgálatot?

Ha a nőgyógyász által vett sejtminta nem megfelelő minőségű. Illetve akkor, ha a kenet valamilyen kóros elváltozást mutat.

8. Mennyi időnként érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

Évente egyszer.

9. Okozhat-e valamilyen kárt a szűrővizsgálat?

Ha az asszony túlságosan beleéli magát a betegség lehetőségébe, épp oly valóságos lelki tortúrán megy át, mintha valóban beteg lenne. Ezért a vizsgálat eredményét a lehető leghamarabb közölni kell vele.

10. Kiknek érdemes részt venni a szűréseken?

25 és 65 év között minden nőnek ajánlott az ingyenes szűrés.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!