A fiatalság titka: rendszeres mozgás

2011. 06. 05.
Szerző: Szimpatika
Kanadai tudósok szerint a rendszeres testedzés lehet a hosszú és fiatalos élet titka. Egy új kísérlet a rendszeres testmozgást végző, aktív életmódot folytató egereket hasonlította össze a kevésbé mozgékony, inaktív egerekkel.

A kísérlet során megfigyelt egereket genetikailag módosították, egészen pontosan az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó mitokondrium működését változtatták meg. Ezt követően a kísérleti egerek egy részét hetente három alkalommal 45 percen keresztül mókuskerékben futtatták, a többi egeret békén hagyták.

Öt hónap elteltével a kutatók megállapították, hogy a rendszeres testmozgást végző egerek fiatalabbak maradtak: a belső szervek, a nyirokmirigyek, a lép, a máj, valamint az izomszerkezet, sőt még az agy állapota is javult a mozgásnak köszönhetően. A testmozgást végző egerek esetében a mitokondriális DNS-mutáció szövetekre és szervekre gyakorolt öregedést eredményező hatása nem volt megfigyelhető, mivel a mitokondrium újra fiatal és egészséges lett. Ezzel ellentétben a kevésbé mozgékony egerek öregedni és kopaszodni kezdtek, inaktívabbá váltak és reproduktív képességük is erősen lecsökkent. Mark Tarnopolsky, a McMaster Egyetem professzora szerint a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy itt az ideje, hogy az emberek többet mozogjanak, és megtapasztalják az aktív élet előnyeit.

medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!